КАЛЕЙДОСКОП

Ваня Велкова представя български носии в Берн

08 октомври 2015

 

Изложба на български народни носии на Ваня Велкова в Берн, Швейцария
По инициатива на Посолството на Република България в Швейцария, съвместно с посолството на Япония в Швейцария, на 1 октомври 2015 г. беше предложена изложба на автентични български народни носии и японски кимона под надслов „Да се срещнем с източните култури!". Изложбата беше открита лично от посланика на Република България в Швейцария, д-р Меглена Плугчиева и от посланика на Япония в Швейцария, г-н Рухей Маеда.
 
Идеята за съвместна изложба е плод на доброто сътрудничеството между посолствата на двете страни в Швейцария и цели да запознае швейцарската публика с културата и традициите на България и Япония. В знак на взаимно уважение д-р Меглена Плугчиева, посланик на България в Берн, беше облечена с традиционно кимоно, а съпругата на японския посланик, г-жа Маеда, се представи в българска народна носия. За изработката на поканата по повод изложбата бе използвана картина на живеещата в Швейцария българска художничка Любов Желева, символизираща толерантността към българската и японската култури. 
 
 Сред първите посетители на изложбата в деня на нейното откриване бяха някои видни представители на швейцарската общественост, дипломатическия корпус и българската общност в Швейцария.  
 
Изложбата включва личната колекция от традиционни носии и накити от всички етнографски региони на България, събирани в продължение на години от г-жа Ваня Велкова, преподавател в Берлин. След огромния успех и проявения интерес към нея, при представянето й в Регионалния исторически музей – Пловдив през 2014 г., както и в Националния етнографски музей в София, през лятото на 2015 г., за първи път колекцията се показва и извън България.
 
При откриването на изложбата г-жа Велкова запозна гостите с историята на представените носии и старинни накити. Много от тях сънародничката ни е наследила от рода си, някои е получила като дарение от възрастни хора или наследници. Всяка от изложените български носии "оживяваше", поради предоставената информация за имената на жените, изработили ги и носили ги някога, заради свързаните с тях истории на български родове и селища.
 
Освен традиционните костюми и накити, Калоферска дантела и Копривщенско кене, вече представени в Пловдив и София, настоящата изложба включва уникални стари и нови образци на българска шевица. Богатият снимков и филмов материал, съпровождащи изложбата,  дават възможност на публиката да се запознае с българската история и фолклор от края на XIX и до средата на XX век.
          
 
           Поради големия интерес изложбата ще гостува в Берн до 18 октомври 2015 г.
 
 
Използвана е информация на МВнР