КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Грац, Австрия

06 октомври 2015

 

 
Откриване на учебната година в БУ „Никола Вапцаров“ в Грац
 
Под мотото „Знанието е сила!“ с много настроение и вдъхновение, песни и танци, театрален спектакъл и забавна викторина, любознайковците от Българското училище „Никола Вапцаров“ в гр. Грац, Австрия, започнаха новата учебна година.
 
Учителката по музика Пламенка Ванкова откри тържеството с инструментално изпълнение на гъдулка. Всички присъстващи притихнаха, когато в залата зазвуча прекрасната българска песен „Девойко мари, хубава“. След нея мили слова и пожелания за здраве, сили и трудолюбие през новата учебна година отправи и ръководителката на училището – Десислава Опел. Театралната изненада за малките любознайковци бе приказката„Мишката, която се научи да лае“. Децата слушаха с интерес историята за мишлетата, а поуката от нея е една – ЗНАНИЕТО Е СИЛА!
 
Малчуганите се запознаха още и с куклата Клара, която много искаше да научи някои интересни факти за България и задаваше любопитно въпроси на учениците. Децата показаха добри познания и естествено впечатлиха новата си приятелка. Те изпяха и още две фолклорните песнички – „Боряно, Борянке“ и „Седнало е Джоре дос“.
 
След музикалната част, дойде ред и на фолклорните танци – ръченица и право хоро, в изпълнение на професионалните танцьорки Мири и Иви. Веднага след тях и малките момиченца затанцуваха в ритъма на българската музика. Настроение не липсваше. Радостни усмивки грейнаха по лицата на децата, а публиката с ентусиазъм ги аплодираше.
 
Отец Тенчо Веселинов отправи също добри пожелания за успешна и благодатна учебна година.
 
И както традицията повелява, на празника не липсваше и топла погача. Тази година погачата бе майсторски замесена от преподавателката Красиана Лазарова.
 
Да ни е мирна, спорна и успешна новата учебна година!
На добър час на всички учители и ученици!
 
Десислава Опел
Българско училище Никола Вапцаров, Грац, Австрия
 
Публикувано и в www.eurochicago.com