ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Ренесанс на българския бокс

19 август 2015

 

Даниел Асенов триумфира с европейска титла . Пет медала за България на Европейското първенство по бокс в Самоков
Всяко Европейско първенство е предизвикателство и проблем: предизвикателство да покажеш класа в момента и проблем – ще отстъпиш ли от извоювани позиции или ще направиш крачка напред?
Европейското първенство по бокс в Самоков(6-15 август 2015) по силата на казаното можеше да се тълкува като и предизвикателство „плюс”, и проблем „плюс” за българските национали по бокс.
Наскоро се състояха Европейските Олимпийски игри в Баку. Боксьорите ни там не взеха медал – поради лош жребий или неприятни съдийски отсъждания - а таяхме надежди това да се случи.
Медалът в Самоков е двоен удар за боксьора: престижно отличие от Европейско първенство и „виза” за Световното в Катар през октомври, а там реално се печелят квоти за участие и на Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016.
И затова случилото се в Самоков - петима медалисти от България на Европейското първенство по бокс в Самоков и извоювани 6 квоти за Световното първенство в Катар - можем да определим като сериозен успех за родния бокс.
Позволяваме си да кажем и Ренесанс на българския бокс, защото успехът в Самоков идва след провала на предходното първенство на континента – Минск 2013, където България не взе нито един медал.
Даниел Асенов спази традицията - когато България е домакин на Европейско първенство по бокс винаги да взима златен медал. „Посвещавам титлата на моите треньори Михаил Таков и Димитър Мутафов”, каза щастливият шампион.
Победата на финала в кат.52 кг. на Даниел Асенов срещу Мохамед Али(Великобритания) е двоен удар: титла за суперталантливия българин и успех срещу съперник, който го е побеждавал преди.
Българинът игра с много дух и находчивост, демострира концентрация и устрем и наложи волята си над безспорно корав и талантлив, но арогантен съперник.
С победата в България, при това с 3:0, Тайсъна се реваншира на Али, от който загуби с 1:2 съдийски гласа на финала на европейското първенство за младежи Загреб 2014.
За стратегията на успеха във финала срещу наистина класния боксьор Мохамед Али Тайсъна сподели:Трябваше да играя на контра, да го провокирам да атакува. А и той е доста по-висок. И това беше начин да обърна мача в своя полза. Радвам се, че успях.
Британецът остана накрая много недоволен от решението на арбитрите. Нищо не го извинява, обаче, за това да си позволи да стои на стълбичката на призьорите със скръстени ръце при изпълнението на българския национален химн.
Силите на боксьорите на толкова представителен форум са много изравнени. Някои срещи оставиха съмнение за точен резултат, получен от решенията на тримата арбитри накрая, но феър плеят следва да е над всички амбиции и страсти.
При това, български боксьор, Елиан Димитров, имаше и повече основания да съжалява за ситуации и решения на арбитри по хода на турнира. България пропусна реален шанс и за две титли от Европейското първенство по бокс.
½ финалът на Елиан Димитров(60) срещу Отар Ераносян от Грузия бе прекратен 50 сек. преди края, поради отворили се 2 аркади на главата на българския боксьор. Резултатът в срещата в оценките на съдиите светна като…28:28, но с преференция на тримата рефери за Ераносян.
…Европейското първенство донесе най-много радост на „обичайните заподозряни” за високи отличия в турнир от подобен ранг – боксьорите на Русия. Класата на тима на Лебзяк е известна.
Преди две години в Минск 2013 Русия взе 5 евро титли, сега в Самоков 2015 – 4. Русия взе 4 златни отличия от 4 изиграни финала, като изпревари Великобритания, класирала петима финалисти, но останала с 1 титла накрая.
На това първенство наблюдавахме известно разместване на силите. Най-силно представяне демонстрира очаквано Русия. Изключителна класа показаха и боксьорите на Великобритания. Известно отстъпление регистрираха боксьорите на Германия, Ирландия или  Украйна.
България се завърна в евроелита в бокса. Извоюваните 5 отличия, след нито едно, пак да кажем, преди 2 години в Минск, са категоричен резултат и голямо постижение. Те ни карат да мислим за ренесанс в българския бокс и с надежда да гледаме в посока Рио.
Последният еврошампион на България бе…Кубрат Пулев, с титла от Ливърпул 2008. Брат му, Тервел Пулев, сребърен медалист от Анкара 2011,  сега нямаше късмет и идея в ½ финала как да се пребори сполучливо срещу водача в схемата и бъдещия шампион Тищенко(Русия).
Петър Белберов при свръх тежките сигурно изненада неприятно руския тим с успех на ¼ финал срещу екс европейския шампион Магомед Омаров. И руските боксьори проявиха пределна концентрация и мотивация в срещите с българите нататък в турнира.
България завърши Eвропейското първенство с  един златен медал на Даниел Асенов и четири бронзови, спечелени от Тинко Бенабаков(48), Елиан Димитров(60), Тервел Пулев(81), Петър Белберов(91+).
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност