ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

За успелите българи и стойността на успеха

12 август 2015

 

Излезе информация, че в предмета „Човек и общество”, който българските ученици изучават в 4 клас, ще се появят и съобщения за Веско Ешкенази, Григор Димитров, Васко Василев.
И това не е произволно регистрирана комбинация две плюс едно, т.е. двама музиканти плюс един спортист, а престижно включване в учебника по заслуги.
И тримата са сънародници извън страната, и тримата – изключителни професионалисти, и тримата са силни личности, които ни карат да се гордеем, че сме българи.
И тримата правят блестяща професионална кариера – всеки в областта на неговата реализация.
Васко Василев е не само виртуозен цигулар. Той стигна и до престижната позиция на концертмайстор в Оркестъра на Кралската Опера „Ковънт гардън” в Лондон.
Григор Димитров – голямата българска звезда в тениса – влезе в топ 10 в света. През 2014 г. той бе на позицията №8 в световната ранглиста на най-големите звезди на професионалния тенис.
През 2014 г. българинът изуми специалисти и наблюдатели, три пъти триумфира…като победител в турнири от престижната тенисверига ATP.
Постижението на Димитров е уникално. Никога досега българин не е печелил турнир от подобен ранг. Никога досега българин и не се е издигал толкова високо в професионалния тенис.
Този спорт е от най-отразяваните в световните медии. Тенисистите са сред най-скъпо платените спортисти в света. Телевизиите отделят на тениса много и много време.
Колко високо е излетял в кариерата  Димитров разбираме от сравненията. Не се вижда кой друг български тенисист в обозримо бъдеще би могъл да влезе и в топ 40.
Последното припомняме с намигване към медии, които го обявяват като ”най-силния български тенисист”  успял/не успял да се класира нататък в поредния турнир…от ATP.
Голямата звезда на българския спорт днес и най-интересният български спортист за потребителите на социалните мрежи…е и премерен, и етичен, и внимателен в изказа.
Веско Ескенази е музикантът, който е не просто заминал в чужбина, излетял към Амстердам, и останал задълго насаме с пейзажа около река Амстел.
Свърхталантливият музикант е прелетял нататък, за да спечели признание и позиция на концертмайстор на Кралския Концертгебау Оркестър в Амстердам.
Концертгебау е от най-представителните и най-престижни европейски оркестри. И българин е концертмайстор в него. Постижение, за което с право и той, и ние се гордеем.
И тримата големи професионалисти сега влизат в учебника, за да градят убеждението у младия човек къде води професионалното израстване и развитие.
И тримата са в чужбина, но България за тях не е затворена страница. Намират убедителен начин да бъдат интересни и полезни на родината си и често да са в България.
Завръщането и на тримата в България не е от носталгия и заради отдих от наситения график в кариерата. То отново е пряко свързано с професията им.
А от особено значение за младите българи е, да бъдат възпитани в убеждението, че където и си по света, е важно да обичаш България с душа и сърце, с мисъл и през дейности.
Тримата професионалисти с изявите си доказват, че България ги влече, че много силно е желанието им да реализират проект и дейност и у нас.
Убеждават ни, че смисълът на успеха е, като много отдаден на професията, да даряваш хората с изключителни изживявания и дълбинна духовност. Носители са и на самочувствие, и на светоусещане... 
И какво от това, ако ще каже Ешкенази, че е гражданин на света. Веднага допълва, че „най-добре се чувства в България”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка – музикантът Веско Ешкенази