ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Веселин Топалов смая света и през 2015

27 юли 2015

 

Малко са българските спортисти, които години наред  удържат позиции в топ 10 на световната ранглиста. Сещате ли се кой прави и това и за кой спорт става дума?
Не са особено много тези професионалисти, които, веднъж станали световни шампиони, продължават да се подвизават на върха в йерархията - потвърждават с рейтинга си през календарната година класата си.
Малко са тези спортисти, които са не само лидери в даден спорт, но преди всичко и изключително само заради тях се говори и за страната ни и този спорт с много респект.
И всичко това въплъщава с представянето си…изключителният български шахматист Веселин Топалов. В кариерата си той е бил и световен шампион. Години по-късно – година след година той е в топ 10 на най-силните шахматисти в света.
Минало са епичните битки за шахматната корона Топалов – Крамник, Топалов – Гата Камски. Спортното дълголетие и при звездите има…предел. Промяната в регламента понякога прави и битката за титла пределно сложна.
Шахматът не е от най-атрактивните за телевизиите спортове. Неговата популярност не зависи нито от графика(честота на излъчване на турнири), нито от трафика( излъчвани световни първенства, финални турнири на претендентите, финални мачове за световната титла) в телевизионния ефир.  
Постиженията на някои световни звезди в „най-интелектуалния спорт” в наши дни несправедливо остават в сянка, незабелязани, и съответно – недотам високо оценени.
И през 2015 обаче …звездата на Топалов пак ярко блести на небосклона на спортната слава. Шахматистът се представи свръхуспешно на свръхсилния турнир в Ставангер(Норвегия).
Топалов застана накрая на върха в турнир, в който играха…най-ярките звезди в световния шахмат днес, като Вишванатан Ананд, Магнус Карлсен, Левон Аронян, Александър Грищук,Фабиано Каруана…
Турнирът в Ставангер предложи участието на десет водещи шахматисти в света. По регламент те трябваше да определят победителя в един кръг срещи помежду си по системата всеки срещу всеки.
Постижение бе и моментното класиране на Топалов в Ставангер, с 5,5 т. от 6 възможни след партиите от 6-ия кръг, при спечелени победи в турнира срещу Магнус Карлсен, Левон Аронян, Александър Гришук…
Медии написаха, че Топалов бил постигнал рекорд с личния си коефициент ЕЛО, който, след успеха с черните фигури срещу Грищук, в 6-ия кръг, стигнал 2821 точки. Досегашното върхово постижение от 2813 т. за последно било достигнато през 2009 г.
…С късмет или не, в отделни партии, ако насочваме мисли към изиграните с Карлсен или Хамер в Ставангер, но българинът направи наистина уникална серия от победи.
Не зная и дали ще има друг турнир през годината, когато, световният №1 днес Магнус Карлсен, след 6 изиграни кръга от 9 възможни в един турнир…да има едва 1,5 т.
В турнир, в който равните срещи са обичайна практика, а победите са изключителна рядкост, българинът направи в Норвегия 5 победи…в 6 партии(!) по хода на турнира.
Три кръга преди края на турнира Веселин Топалов бе с 1,5 т. аванс пред преследвачите Вишванатан Ананд и Хикару Накамура, японец по произход, най-голямата звезда на американския шахмат днес, което и предопредели …кой ще е крайният победител.
„Топалов играе освободено, не търси победата на всяка цена, както бе в турнира на претендентите в Хантимансийск, забавлява се от играта”, коментира смайващото постижение мениджърът му Силвио Данаилов.
След случилото се в Ставангер, интересно на кое ли място ще поставят Веселин Топалов спортните журналисти в България в анкетата „Спортист на годината” – след рейтинг №4 в света, примерно, и… при феноменалната му победа на турнира в Ставангер?
Говорим, при това, за рейтинг, който се поддържа от звездата (в шахмата) чрез (непрекъснато) участие в състезания през календарната година от най-висок ранг.
В Ставангер Топалов (ЕЛО 2798) показа накрая и реализъм, и концентрация. Първото място в турнира стана факт след равна среща в 9-ия кръг с …легендата Вишванатан Ананд(ЕЛО 2802).
„На това ниво, ако белите не искат да рискуват, е невъзможно да загубят”, каза  мениджърът му Силвио Данаилов. Наистина Топалов постигна бързо реми, но при загуба… двете звезди си разменяха местата.
Класата на Веселин Топалов е известна. Само дето някак рядко той получава (извоювано) признание и уважение, и в родна анкета, ако не е… в този момент и световен шампион.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S.  Веселин Топалов се изкачи до второто място в световната ранглиста на ФИДЕ за месец юли с коефициент ЕЛО 2816.