ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Европейски Олимпийски игри в Баку. България приключи с 10 медала…

03 юли 2015

 

Триумф в бадмингтона, безпрецедентен успех на волейболистите
Може и да си говорим тихо за принципа на Кубертен, че е важно не класирането, а участието, но си знаем, и на висок глас съобщаваме, че авторитетът се гради върху резултатите.
България сякаш прие старта на Първите Европейски Олимпийски Игри( 12 юни – 29 юни 2015) с видимо спокойствие, но и с известно вътрешно напрежение: какъв ще е трендът в спорта след Лондон 2012?
Олимпиадата в Лондон 2012 донесе на България разочарование: малко медали, липса на успехи в традиционно силни за страната ни спортове, като борба и вдигане на тежести.
Винаги е престижно да си в топ 10 в света в спорта. Постижимо е и за България, и днес…при грозд медали от спортовете борба, бокс, художествена гимнастика, при извоювани медали в леката атлетика, стрелбата и гребането.
Настройваме се за здрава битка и в някои колективни спортове: съставите ни по волейбол( мъже) и художествена гимнастика(ансамбли) биха направили крачка напред, ако са медалисти.
В Баку нямахме участие в плажния футбол, не се настройвахме за успехи и в плажния волейбол, но в борбата, бокса, самбото и стрелбата разчитахме да вземем няколко медала.
Преди заминаването на пресконференция президентът на федерацията по самбо Румен Стоилов обяви, че самбистите ни са готови да извоюват медали и си пожела дори златен.
 6-и и 7-и медал за България на 10-ия ден на Игрите в Баку спечелиха самбистките. Магдалена Върбанова(52) надделя в схватка за бронз. Калина Стефанова(60)загуби на финал срещу Яна Костенко (Русия).
Волейболистите предложиха много радостни мигове. В решителни мачове показаха и класа, и характер. Всяка среща в Баку се игра като за ½-финал. Силно се представиха Ники Николов, Георги и Валентин Братоеви, Тодор Алексиев, Жани Желязков…
Много повече се очаква от ансамбъла ни по художествената гимнастика, отколкото постигнатите в Баку 4-о и 5-о място. Никой не е застрахован от грешки. В Баку грешки допуснаха много от фаворитите. Пет-шест тима претендират за място в тройката на върха.
В Баку борците ни донесоха и радост, и разочарования. Някои звезди не издържаха на напрежението или показаха пропуски в подготовката. България взе общо…4 отличия: три при жените, едно при мъжете.
Бяхме неприятно ощетени в бокса. Имахме и малшанс при жребия. Стойка Петрова(51 кг.) на 1/4 финал се срещна… с олимпийската шампионка от Лондон 2012 Адамс, а световната шампионка Станимира Петрова(54 кг.) игра…срещу азербайджанка и…уви, две загуби.
Определено се надявахме на повече златни отличия на Игрите. Като цяло обаче трендът на представянето на България в Баку е ясно очертан: „по-силни сме”.
На 15-ия ден на Игрите стигнахме до златния медал: в бадмингтона сестрите Габриела и Стефани Стоеви триумфираха на върха след победа срещу тандема Болотная/ Косецкая от Русия. Бадмингтонистката Петя Неделчева спечели бронз в индивидуалния турнир.
Паметен 1/2 финал изиграха и националите ни по волейбол с Полша, завършил 3:2. Запознати казват, че 9 пъти сме губили 1/2 финали във волейбола тези години…
Без много раздадени медали в леката атлетика и колоезденето на писта, без супер силен тим в плуването, Великобритания нямаше вариант да оспори по-реално лидерската позиция на Русия на Игрите, както на Олимпиадата в Лондон 2012.
Русия доминираше на Игрите и приключи със 79 златни отличия. Те са извоювани най-вече в спортовете плуване, борба, самбо, спортна гимнастика, художествена гимнастика, акробатика, синхронно плуване, бокс, скокове във вода…
След Русия в неофициалното класиране по нации по златни медали се наредиха Азербайджан(21), Великобритания(18), Германия(16), Франция (12),Италия(10)…България се класира малко зад топ 20, със спечелени  10 медала: 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови.
Най-практикувани и най-гледани са футболът, баскетболът, волейболът. В стрийтбола(баскетбол 3 по 3) в Баку победи Русия, и при мъжете, и при жените, във волейбола при мъжете победи Германия, при жените – Турция, в плажния футбол се игра финал Русия – Италия(3:2).
Ако радостта е, понякога, и в малките детайли, то и представянето на волейболистите на България е силна радост и надежда, че отборите израстват от година на година в класа.
Волейболният тим на България(мъже) след Лондон 2012 пак влезе във финалната четворка. Изключително Постижение! Запознати казват, че България не е играла…финал във волейбола от 35 години! Волейболистите се завърнаха от Баку със сребърни медали!
Игрите показаха, че спортистите бързо прогресират, конкуренцията е изострена, кръгът на фаворитите за отличия се разширява, в спортове като спортна гимнастика, акробатика, гребане, стрелба, джудо и т.н. е невъзможно да се посочат и сигурните медалисти.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Баку – Sky Line