КАЛЕЙДОСКОП

Фестивали и българска духовност в Барселона

16 юни 2015

 

 

В един космополитен град, като Барселона, винаги се случва нещо ново и интересно. Тук има място за изява на различни народности и всякакви култури.

 

Естествено, че ние, българите, също се вписваме в многоликата реалност на каталунската столица. Неотстъпно печелим своето достойно място в пъстрия културен пейзаж на града.

 

24 май по традиция отбелязваме с голям празничен концерт. И тази година не направи изключение: концертът на фолклорния състав „Гергьовден” , с художествен ръководител Венцислав Ангелов, се състоя на 23 май, на организирания от българското училище в Барселона празник.

 

А на 24 май нашият танцов състав „Гергьовден” отново излезе на сцената. Взе участие и в друга инициатива. Представи страната ни в провеждащия се Втори международен фестивал за балканска култура Balcabarna.

 

Целта на организаторите е да популяризират културата и традициите на този регион на Европа. Струва ми се, че регионът все още си остава загадка за много голяма част от испанците.

 

Във фестивала, освен България, се представят Сърбия, Турция и Гърция. Всяка страна има възможност да покаже традиционната си музика и танци. Нарежда се изложба от кулинарни специалитети.

 

Българските ритми и танци покоряват. Танцьорите ни заслужено печелят овации за изпълненото от тях на концерти и фестивали. Испанците бурно ги аплодират.

 

Отскоро в групата „Гергьовден” участват и няколко каталунски момичета. На 23 май те трогнаха присъстващите на празника ни със самостоятелно изпълнение на български народен танц.

 

Горди сме, но не и учудени, че нашият фолклор впечатлява с красотата си местните хора и има все повече последователи.

 

В Барселона духовният живот никога не секва. В очакване сме на нови интересни изяви, които да представят българската култура в каталунската столица.

 

В информация на Геновева Игнатова, Барселона, Испания