АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА - 2014

26 февруари 2015

 

На 25-ми февруари т. г. на тържествена церемония в Националния дворец на културата в София беше връчено отличието на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината – 2014”.  Наградата на името на Св. Злата Мъгленска се присъжда за шести пореден път и е приз, който се връчва за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница. На тържествената церемония присъстваха много официални гости от държавни институции, неправителствени сдружения и фондации, партньори на Агенцията.
С изказвания в официалната церемония се включиха: директорът на НДК - Мирослав Боршош, и.д. Председателят на ДАБЧ - Димитър Владимиров, инициаторът и учредител на отличието в качеството си на председател на ДАБЧ през 2010 г. - Райна Манджукова, членът на Комисията по оценка на номинациите и член на УС на БНР - Анюта Качева, председателят на АБУЧ – д-р Боян Кулов.
Представени бяха на широката публика постъпилите в ДАБЧ 29 номинации за удостояване с отличието „Българка на годината - 2014”  от следните държави:  Аржентина, Гърция, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Канада, Хърватска, Великобритания, Кипър, Австрия, Македония, Чешка Република, Германия, Бразилия и Словакия.
Носителка на отличието „Българка на годината” за 2014 г. на името на Света Злата Мългленска е г-жа Ирина Владикова, директор на австрийско-българското училище за занимания в свободното време „Кирил и Методий” във Виена, Австрия и зам.-председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. В своето изказване тя сподели, че „Отличието е за всички прекрасни деца от всички прекрасни училища, за всички всеотдайни учители, за всички крепители на слово и духовност, за всички приятели и познати, свързани с извисяването на Българското.”
Наградата бе връчена от и.д. председателя на ДАБЧ  Димитър Владимиров, който в своето слово подчерта изключителната роля на българките, които влагат много енергия и време, за да поддържат българския дух и традиции, националното самосъзнание и език сред българите в чужбина. Статуетката е дело на скулптора Атанас Карадечев, а иконата със стилизирания образ на Светицата е изписана от художника Юлиян Кръстев.
Специален подарък на Българка на годината-2014 бе връчен от председателя на Общобългарската Фондация „Тангра ТанНакРа”, Петко Колев.
Церемонията бе открита с прекрасните изпълнения на Вокална формация „Щастливеца” към Народно читалище „Алеко Константинов” - София с диригент Росица Йорданова, лауреат на Международния музикален фестивал в Барселона, Испания през 2013 г. и носител на бронзово отличие в Първите Европейски хорови игри. В заключителната част на тържеството се включиха изпълнителите: Марио Кръстев – лауреат на Деветия международен младежки фестивал „Музите“, Созопол - 2014; Биляна Лазарова - лауреат на международния конкурс „София Гранд-При” – 2014г.; както и студентите от Музикалната Академия в София: Константин Томов - цигулка и Александър Василев - пиано.
 
Още публикации по темата:
 
http://inews.bg/%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%85%D0
 
http://frognews.bg/news_86736/Balgarkata-na-godinata-za-Frog-Bitkata-za-balgarskoto-v-chujbina-se-vodi-vseki-den
 
http://sofia.topnovini.bg/node/577415
 
http://www.blitz.bg/photoshow/16/year/2015/month/2
 
http://www.zona-news.com/displaynews/85642
 
http://www.eurochicago.com/2015/02/d-r-irina-boteva/
 
http://www.bulgaren.org/melangebulgaren/2015/02/25/%D0%B8%D1
 
http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/vra-chiha-nagradata-ba-lgarka-na-godinata-2014
 
http://iwoman.bg/uspeshna/silna/Prizyt-%E2%80%9CBylgarka-na-godinata%E2%80%9D-b%D0%B5sh%D0%B5-vrych%D0%B5n-na-Irina-Vladikova-459048.html
 
http://www.duma.bg/node/96001
 
2 предвания посветени на нея
 
http://www.skat.bg/products.php?type=6&genre=911
 
 
http://sofia.topnovini.bg/node/577415