АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Археологията ни с рекордни разкрития

17 февруари 2015

 

Изложба показва 280 експоната, намерени миналата година на 400 обекта

Съгласно традиция, съществуваща вече от 8 години, изложбата представя резултатите от проучванията през изминалия сезонзлагат се най-интересните находки, придружени от  богат илюстративен материал.
 
Представени са 280 експоната от 23 обекта и постери от още 30. Сред тях се открояват проучвания на пещерата Козарника, Белоградчишко, праисторическата селищна Козарева могила, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско, античната Аполония и могилният некропол Сборяново.
 
В изложбата намират място и откритията от римските градове Деултум, Бургаско, и Улпия Ескус, Плевенско, средновековните български столици Плиска и Преслав, Перперикон, средновековните крепости Лютица и Калиакра. Впечатляващи находки са открити още при мащабните спасителни разкопки на неолитното селище Мурсалево и проучванията на античния град Хераклея Синтика.
 
Предметите и постерите ще бъдат достъпни за всички гости на Националния археологически музей в Залата за временни изложби до 29 март 2015 г.
 
За разлика от предишните години, изложбата ще бъде по-кратка, защото се очаква гостуване на колекции от Лувъра. Сред тях се откроява римски сребърен сервиз от I век преди Христа. Това е голям ответен жест от френска страна на нашата експозиция в Лувъра, защото той рядко изпраща своите експонати за изложби в чужбина, каза доц. Вагалински.
 
Тази година съорганизатори на изложбата са 16 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове.Изложбата се организира по повод деня на археолога - 14 февруари, но тъй като той е в събота, тя ще бъде открита за посетители на 16 февруари.
 
Според доцент Вагалински причината за тази толкова интензивна работа набългарските специалисти са мащабните инфраструктурни проекти като магистралите "Струма" и "Марица" и трасетата на газопроводи и жп линии, както и сериозното финансиране от страна на българската държава - три пъти повече пари от предишните години.
 
Константин Събчев, „Стандарт”
Публикува се по:
 
 
http://www.standartnews.com/kultura-standart/arheologiyata_ni_s_rekordni_razkritiya-273205.html
Снимка: Илияна Кирилова