АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Премиера на книгата на Жорже Косиков от Бразилия „Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи”

21 януари 2015

 

На 20 януари в Института за етнография и фолклористика и Етнографски музей към БАН се състоя премиерата на книгата „Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи”. Събитието се реализира и в рамките на семинар по проблемите на миграциите, осъществяван от института.
Автор на книгата е Жорже Косиков, бразилски гражданин, потомък на бесарабски българи, военен полицай, магистър по право, адвокат и съдия. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина.
Премиерата на книгата бе предложена като първа съвместна инициатива през календарната година на ИЕФЕМ и ДАБЧ. Приветствана бе лично от доц.д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ и Димитър Владимиров, и.д.председател на ДАБЧ.
В препълнената зала на института присъстваше Н.Пр.Рикардо Герра де Араужо, вр.управляващ посолството на Бразилия в България заедно с други официални лица от мисията. Сред събралите се бяха най-вече изследователи, историци, етнолози, фолклористи, журналисти; Надя Кантарева-  Барух, главен редактор на медията „Аз Буки” и Стоян Райчевски, писател, политик и журналист.
За книгата говориха проф.дин Николай Червенков, известен изследовател от МАН, автор на предговора към българското издание, г-жа Мая Даскалова, превела книгата от португалски на български език,  д-р Йордан Колев, д-р Елена Водинчар от ИЕФЕМ, г-жа Райна Манджукова, екс председател на ДАБЧ, автор и водещ на предаването „Облаче ле бяло” в ТВ СКАТ.
Изказалите се засегнаха различни аспекти на разработваната проблематика, те разсъждаваха за сложните и особени моменти на преселване и установяване в Бразилия, за мисията на изследователя, за дълбочината на темата и интереса към проучването.
Книгата представлява интересно изследване на различни фамилии бесарабски българи и гагаузи, преселили се в Бразилия през втората половина на двадесетте години на XX век.
Използваният метод е анкета, което предполага публикуване на много събрана информация. На читателя са представени документи и снимки от семейни архиви.
Изданието е уникално за разглежданата проблематика, първо по темата, излязло на български език. Авторът е създал две книги на португалски език, в които предлага животоописание на съответно 53 и 95 фамилии бесарабски българи и гагаузи в региона на Сао Паоло, Бразилия.
Изследователят е мотивиран за създаването на книгата, воден от разбирането, че човек трябва да познава и изучава своето минало.
Косиков внушава, че не могат да бъдат щастливи и спокойни в житейските си хоризонти хората, „които не знаят откъде идват и накъде отиват”.
Бесарабските българи заживяват в колонии, впоследствие се преселват в града, новите поколения повишават своя социален статус и успешно се интегрират в обществото.
Вероятно още тази година може да има представяне на книгата в Молдова и Украйна.
 
Димитър Карарусинов, ДАБЧ