КАЛЕЙДОСКОП

Литературна вечер в Одеса. Млади българи четат техни стихове

16 декември 2014

 

В Одеса представят стихосбирка на млади бесарабски поети „Сърца на кръстопът“
 
На 6 декември 2014 г. в Българския културен клуб „Читалището“ към Генералното консулство на Р България в гр. Одеса се проведе поредната литературна вечер. Представена бе стихосбирка с включени в нея текстове на млади бесарабски поети.
 
„Сърца на кръстопът“ е уникална по рода си стихосбирка. Събрала е творби на 27 млади творци от Одеска област, Украйна и Молдова.
 
Стихосбирката е създадена и излиза в резултат  на инициатива на Българския младежки клуб „Актив“ и с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.
 
В организираната литературна вечер авторите представиха творбите си. Чрез тази инициатива те имаха възможност и да се запознаят един с друг.
 
Идеята за издаването на стихосбирката е свързана с убеждението, че сред младите българи в Украйна има много таланти, съобщават организаторите. Изпратени са били покани за включване в инициативата до всички училища, в които се учи български език и има много българчета.
 
С вдъхновение и радост разказва за проявата Анна Митева, член на българския младежки клуб „Актив” – Одеса. Тя съобщава още, че „са били получени много писма с творби, като най-интересните от тях са намерили място в стихосбирката”.
 
Младите хора „пишат за прародината си, за чувствата си, за природата, за езика и за всичко друго, за което се намерило място вътре в душата”, споделя Анна. Тя благодари за подкрепата, оказана от ВОО „Конгрес на българите в Украйна” и лично на президента й г-н Юрий Граматик за успешното осъществяване на проекта.
 
Литературните вечери са част от инициативите, реализирани от Българския млажежки клуб „Актив” и ВОО „Конгрес на българите в Украйна”.
 
По материал на информационния портал „Българите в Украйна”
 
 
Снимка: архив, българи в Одеса