КАЛЕЙДОСКОП

Четвърти фестивал на гатанката в НДД

01 юли 2014

 

На 21 юни 2014г. Националният дворец на децата(НДД)  - София бе домакин на Фестивала на гатанката Организатори на събитието бяха  БУЦ „Знание”, Чикаго, Детската ТВ „Аз знам, Аз мога”, с подкрепата на Държавна Агенция на Българите в Чужбина. Националният дворец на децата, MultiGroup Logistics, Чикаго, Творци без граници, Еurochicago и Вестниците „България сега” и „България”, организатори и партньори,  се постараха на празника да не липсват изненади за всички.

 

Инициативата се наложи като значимо събитие, което вдъхновява децата от България и малките ни сънародници в чужбина да творят, да показват своята находчивост и отношението си към света.

 

Държавната агенция за българите в чужбина осигури наградите за отличените деца от българските общности в чужбина, също така купите и медалите за събитието. Прочетен бе поздравителен адрес от името на и.д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Йордан Янев, отправен към организатори и участници.

 

Г-н Васил Байрактаров, достоен българин от Чикаго, осигури наградния фонд за отличените деца от България. От години той подкрепя училище „Джон Атанасов” и различни културни инициативи, насочени към подрастващите.

 

Хиляди километри бе прелетяла г-жа Лили Паслиева, за да присъства на фестивала. Тя сподели своите впечатления от гатанките и рисунките на малчуганите през тази година. Директорът на детската телевизия Росица Младенова лично поздрави от сцената всички присъстващи.

 

Инициативата бе съпроводена от изложба на отличени рисунки в конкурса. Фестивалът даде изява на детската мисъл  и четка на малките българчета от целия свят.

 

На официалното тържество бяха обявени и децата с най-добри творби от Втория Международен конкурс „Васил Левски” и от първото издание на фотоконкурса „Уловете Коледния дух”. В тазгодишното издание на фестивала бяха отличени ученици от български училища в чужбина от САЩ, Сърбия, Бахрейн, Манама, Словакия, Испания и Канада.

 

Лили Спасова, дирекция „БО и ИД”