ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Българка с „Оскар” за биология и медицина в САЩ

13 март 2014

 

Нора Пенчева се нареди сред най-добрите млади изследователи на рак в света
Българката Нора Пенчева е лауреат на една от най-авторитетните награди за наука в САЩ - „Уайнтрауб“. Престижното отличие се връчва на най-добрите докторанти по биология и медицина в света.
Нора е спечелила с изследователския си труд в областта на метастатичния карцином - най-опасния вид рак на кожата.
Пенчева не грабна наградата като представител на роден университет или научна структура, пише докторската си дисертация в университета „Рокфелер“ в Ню Йорк. Бакалавърска степен е получила в колежа „Кениън“ в Охайо, специалността Ӝ е неврология.
У нас Нора Пенчева е завършила Американския колеж в София. Тя е родом от Трявна.
С успеха си нашето момиче се нареди сред най-добрите млади учени в света, които работят върху лечението и превенцията на онкологичните заболявания. Заедно Нора са отличени още 12 млади научни работници, които ще се съберат на специален научен симпозиум в Сиатъл през май.
С постиженията си Пенчева успя да се нареди до възпитаниците на Харвард и Масачузетския технологичен институт, които са „абонирани“ за престижното отличие.
Наградата „Уайнтрауб“ няма материално изражение, но се смята за „Оскар“ в областта на биологията и медицината. Призът е учреден на името на Харолд Уайнтрауб, създател на основното научно отделение в престижния щатски център за изследване на рака „Фред Хътчинсън“.
Изследователят е международна легенда по молекулярна биология и изследва раковите заболявания, но по ирония на съдбата умира от тумор в мозъка едва на 49 години. 
(в. Преса, печатно издание, брой 70 (776 от 13 март 2014) 
Теодора ЙОЛЧЕВА

 

 

 

 

 
Публикувано в Преса Daily