Предстоящи Събития

29 октомври – Ден на бесарабските българи. Празничен концерт

29 октомври 2013

 

Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” организира в Салона на „Народно читалище Славянска беседа 1880” празничен концерт, посветен на 29 октомври – Ден на бесарабските българи.
Празникът е свързан с освещаването на храма „Свето Преображение Господне”, Болград. Датата на празника е избрана на връх 100-годишнината от освещаването му през 1938 г.
С този празник се отдава дължимото на бесарабските българи, напуснали България в годините на Османското робство през 18 и 19 век и заселили се в степите на Бесарабия, тогава в състава на Руската империя.
Хиляди български семейства пренасят в Бесарабия силният български дух. Те създават села и училища, издигат църкви.
Бесарабските българи имат сложна историческа съдба, включват се в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Редица техни видни представители участват в строителството на новата българска държава.
Потомци на бесарабски българи са министър-председателите Александър Малинов и Димитър Греков, генералите Данаил Николаев и Георги Агура, първият ректор на Софийския университет Александър Теодоров-Балан и много други.
„Както и преди, така и днес, българите в Бесарабия никога не забравят за своите корени. Съхранили са през годините и българското си самосъзнание”, казва г-н Юрий Граматик, председател на организацията „Конгрес на българите в Украйна”.
Концертът, посветен на празника на бесарабските българи, ще се състои на 29 октомври 2013 г. от 18.30 ч.  в салона на „Народно читалище Славянска беседа 1880”, на адрес: София, ул.”Г.С.Раковски” 127.