АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Форум събра български архитекти от цял свят в София

10 октомври 2013

 

От 4 до 6 октомври 2013 г. в София се проведе за първи път среща на български архитекти от чужбина. Форумът бе организиран от Държавната агенция за българите в чужбина и Съюза на архитектите в България. Програмата включваше поредица от прояви, които привлякоха вниманието на софийската общественост в навечерието на Международния ден на архитектурата. Агенцията традиционно инициира събития, свързани с български творци, живеещи извън пределите на родината. Сред най значимите от тях е срещата „Българи – творци в странство”, довела през 1996 г. у нас именити музиканти, художници, писатели, учени.
Срещата бе открита на 4 октомври в 19.00 ч. с изложба на български архитекти от Гърция, Австрия, Франция, Германия, Великобритания, САЩ и Канада. Седемнадесет постера, изложени в Централния дом на архитекта в столицата, представиха достиженията на Анета Каменова-Булант (ArchitekturstudioBulant&Walzer) и Петър Тодоров (SkylineArchitekten)/ от Виена, Любов Шопова от Кьолн, Емануил Савел Марков (ModernArchitectureGroup) и Милена Нешева (KARAWIZ) от Париж, Ива Василева от Атина, Павлина Коева-Рачева от Единбург, Фани Данаджиева, Никола Дойчев (DLA+Architecture&Interior Design), Лора Дикова и Владо Вълков от САЩ, Красимир Василев от Торонто, Надежда Парталева и Илиян Киримидчиев от Монреал. Повечето от представените в изложбата успяха да присъстват лично на откриването й, заедно с други свои колеги от чужбина, заявили участие в дискусиите през следващите два дни от форума. В залата бяха архитектите Цена Джеймс от Лондон, Ирена Душева и Николай Чесновски от Монреал, Нина Страшимирова от Ню Йорк, Давид Коен от Израел.
Домакините посрещнаха с погача и китка здравец гостите от чужбина. Изложбата бе открита от председателя на САБ арх. Георги Бакалов. Поздравления поднесоха арх. Борислав Ангелов, заместник-министър на инвестиционното проектиране и д-р Йордан Янев, и. д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина.
На 5 октомври в 10.00 ч. започна деловата част на форума. Участва целия екип на домакините, начело с председателя на САБ арх. Г. Бакалов и главния секретар арх. В. Фурнаджиева. По програма бяха предвидени презентации и дискусия „Глобализацията и реализацията на младите архитекти”. Презентации направиха архитектите Константин Антонов, Цена Джеймс, Фани Данаджиева, Никола Дойчев и Анета Каменова-Булант. Сред присъстващите имаше много студенти и техни преподаватели от висши училища в столицата с факултети по архитектура. Младите хора имаха възможност да задават въпроси, свързани с условията за реализация у нас и зад граница, стандартите на обучение у нас и по света, професионалните и личностните качества, необходими за утвърждаването им в света на архитектурата. В това отношение много интересна бе презентацията на арх. Цена Джеймс, напуснала България през 1963 г. и установила се в Лондон. Тогава тя е първата българка - архитект във Великобритания, а броят на жените архитекти там е само два процента от всички, упражняващи тази професия. От две десетилетия Цена Джеймс е член на управителното тяло на Кралския институт на британските архитекти (RIBA) с над 40 000 редовни членове от цял свят.
На трудностите около създаването на един проект и неговото отстояване до пълната му реализация се спря арх. Фани Данаджиева от Сан Франциско. Тя подчерта взаимовръзката между твореца и обществото в процеса на работата, между природата и духа на човека. Несъмнено нейните препоръки към младите професионалисти да бъдат гъвкави, да имат широк кръгозор и връзка с духовната култура, да познават потребностите на всички хора, за които е предназначен един проект, са особено важни за бъдещата им реализация.
В хода на презентацията и последвалата дискусията ценни съвети отправи арх. Никола Дойчев, връщайки се назад към началото на своята професионална кариера. От 23 години той живее отвъд Океана, директор е и собственик на DLA+Architecture&Interior Design в Питсбърг. Проекти на творческите екипи на арх. Дойчев в Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания, Флорида са отличени с архитектурни, интериорни, правителствени и обществени награди за опазване на историческото наследство.
 Работата на виенската архитектурната фирма SkylineArchitekten бе представена от Константин Антонов. Основател и ръководител е арх. Петър Тодоров. За изминалите 10 години са разработени над 100 проекта в Австрия, Словакия, Германия и Румъния. Вниманието на аудиторията бе насочено към най-големия проект на офиса – четиризвезден хотел и спа център в Капрун, разположен в подножието на Алпите, а така също и на конферентен хотел, част от комплекс от 18 - 19 век в Австрия, паметник на културата.
Интересна и наситена с емоции бе продължилата повече от час среща с арх. Анета Каменова- Булант. Вече три десетилетия тя живее и работи в Австрия, където заедно със своя съпруг Клаус Вайлцер основава през 1996 г архитектурно студио. Днес двамата са прочути с уникалните си стъклени конструкции, които са изцяло без метални връзки. Арх. Булант е носителка на многобройни австрийски и международни отличия в областта на архитектурата. Тя представи част от наградените проекти, включени и в изложбата. Сред тях е висящият стъклен мост към търговския "Лугнер сити" във Виена, получил награда в конкурса "2007 - Международни архитектурни награди за най-добър дизайн в света" (International Architecture Awards for the Best Global Design). Друг отличен проект е зимната градина към къщата Сайлер Залцбург, чиято реализацията е изисквала неприлагана дотогава техника. Презентацията премина в оживена дискусия с участието и на студентите  в залата. На въпроса кой университет би препоръчала за следване в Австрия, арх. Булант отговори, че не толкова университетът е важен, колкото самообразованието след това.
 
Архитектурното събитие в столицата продължи и на 6 октомври.  На заключителната среща в сградата на САБ участие взеха също проф. д-р арх. Любен Сиврев и проф. д-р арх. Янко Александров. В края на тридневния форум българските архитекти от чужбина излязоха с обръщение, в което благодариха на организаторите за прекрасната инициатива и заявиха готовност за обединяване на усилията подобни срещи да станат редовни като част от идеята за изграждане на „мостове” в глобалния свят.           
Коянка Димитрова, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност”