АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Ирина Бокова бе преизбрана за генерален директор на ЮНЕСКО

07 октомври 2013

 

 ЮНЕСКО преизбра Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор, съобщи говорител на агенцията на ООН, цитиран от АФП. Изпълнителният съвет на ООН за образование, наука и култура гласува с 39 гласа „за” повторната кандидатура на Бокова.

 
Българката бе преизбрана въпреки сериозната конкуренция от страна на двама съперници - посланика на Джибути във Франция Рашад Фарах и ливанския академик Жозеф Майла.
„Ирина Бокова получи 39 гласа, Рашад Фарах - 13, а Жозеф Майла - 6, съобщи говорителят на ЮНЕСКО Лусия Иглесия Кунц.
61-годишната Бокова, която бе предварителен фаворит за победата, имаше нужда от 30 от общо 58 гласа, за да запази поста си.
Ирина Бокова получи поздравления за избирането й на високия пост от министър-председателя и президента на Република България.
Министър председателят Пламен Орешарски изтъкна, че преизбирането на Бокова е ясно доказателство за професионализма й на световно ниво и доверието, с което тя се ползва в международната общност. Премиерът подчерта, че победата на Ирина Бокова е категорично признание за дейността й в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Нейният успех е успех за страната, каза премиерът.
Президентът Росен Плевнелиев оцени избора като доказателство за проявен висок професионализъм в работата и като успех на българската дипломация. Президентът посочи и възможността да бъдат продължени и завършени реформите в ЮНЕСКО с цел повишаването на ефективността на организацията. Важно е за България опазването на културно-историческото и природно наследство и адекватното му представяне в ЮНЕСКО, допълни още президентът.
"Отдавам тази победа на България – институции, дипломация, президент, и на свършената работа. Това беше своего рода вот на доверие за тези четири години, през които ръководех организацията", каза Ирина Бокова в предаването „Събота 150” на БНР.

Като успехи, постигнати в нейния мандат, Ирина Бокова посочи направеното в областта на образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство, като наблегна на достъпа до образование и нови технологии за жени и момичета.
 
„Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет. Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, когато страните-членки ще дадат своите приоритети за това какви програми да финансираме, по какъв начин да продължим да работим, ще се наложи да взема доста тежки решения”, заяви Бокова.
ЮНЕСКО е специална организация на ООН(1945), създадена да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Мотото на организацията гласи: Мирът е създаден за да не се нарушава, а да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечествто.
В организацията в момента членуват 193 държави. Изпълняват се образователни, научни и културни програми.
Генералната конференция се свиква на две години и включва по един представител от държава-членка. Изпълнителният комитет се състои от 58 члена, избрани за 4-годишен период и секретариат, оглавен от генералния директор. Съвместно се осъществяват програмите на организацията.
След изменения на устава на ЮНЕСКО от 1993 г., в Изпълнителния съвет се избират държави, а не отделни личности – представители на съответните страни.
България се присъединява към ЮНЕСКО през 1956 г. През 2007 г. страната става член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.
Подписани са няколко конвенции, сред тях са тези за опазване на световното културно и природно наследство, опазване на нематериалното културно наследство и опазване на подводното наследство.
В Списъка на световното наследство са 9 културни и природни паметници от България, имащи изключителна световна стойност: Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият град Несебър, Рилският манастир, Скална църква в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Национален парк Пирин и Резерватът Сребърна.
 
По информация в медиите