КАЛЕЙДОСКОП

Детски хор „Звездици” при българите в Канада

11 септември 2013

 

 

  По случай началото на Новата учебна 2013-2014 година за българските училища в Канада и 128-та годишнина от Съединението на България, в периода 3 – 15 септември, представителна формация на Детски хор „Звездици“ от София, с диригент Лидия Цанева, изнася концерти пред българската общност в Канада. Турнето е организирано от Канадско-българския културен център „Зорница“ в Монреал.

 
  На 4 септември младите таланти гостуваха в Генералното консулство на Рeпублика България в Торонто, където изпълниха някои от своите най-популярни песни. На 6 септември, в Деня на Съединението, хорът изнесе концерт пред българската общност в Ниагара Фолз.
 
  На 7 и 8 септември децата от „Звездици“ гостуваха в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто и в църквата „Св. Димитър“ в Брамптън. Там малчуганите от България  представиха богата концертна програма.
 
  Хорът предложи на публиката обработки на български народни песни, любими детски хорови песни, както и популярни песни от световната музикална палитра.
 
  Домакини на българските таланти бяха техните връстници от неделните български училища при двете църкви,  църковните и училищните настоятелства, които осигуряват  настаняването, транспорта и храната на гостите си от София по време на престоя им в Канада.
 
  През следващите дни  хор „Звездици“ ще изнесе концерти в Квебек сити, Отава и Монреал. Предстои  и гостуване в Посолството на Република България в Отава.

  В  информация на Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада