КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал за детско медийно изкуство “Арлекин”

13 юни 2013

 
Вторият фестивал за детско медийно изкуство „Арлекин” се проведе в дните 7-9 юни в гр. Варна. Инициативата беше осъществена под мотото “Светът в моите очи”. Директори на фестивала са д-р Росица Младенова, режисьор и доц. Юрий Дачев, драматург.

 

Проявата има за цел да стимулира детската фантазия и творчество за създаване на оригинални и различни по жанр телевизионни форми. Вниманието на децата е насочено към музикалното предаване, детската новела, спортното предаване, новинарската емисия, репортажите, към създаването на филми.

По време на фестивала бяха излъчени репортажи и филми
на млади българи, живеещи в България и извън пределите на Родината. Създаденото от тях отразява светоусещането и отношението им към любовта, доброто, толерантността, красотата в човешките отношения, обичта към род и Родина.

Във второто издание
бяха отличени от журито творби на български деца от Канада, САЩ, Сърбия, Испания и Ирландия. Ана-Моника Георгиева от Брамптън, Канада, с репоржния филм  „Мечтаното утро” и Геновева Мусиевска, Валенсия с "Магията на Валенсия", училище "Родолюбие",  получиха грамоти. Сдружение „ Арлекин” дава грамоти и за представеното от Росица Иванова, Чикаго и  Диана Панова, Ирландия, 

Журито награди сценария на Милица Златков от Димитровград. По него успешно е заснет първият 3D филм „Полет”. Проектът е изцяло реализиран от ученици от гимназията „Св. Св. Кирил и Методий”, Димитровград, Сърбия, получили във Варна Специалната награда на журито.

Държавната агенция 
за българите в чужбина беше удостоена във Варна с Грамота в знак на благодарност за подкрепата на фестивала „Арлекин” и през тази година.
Лили Спасова, старши експерт, ДАБЧ

За подробна информация: http://arlekinfest.com/?page_id=111