АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Премиера на книгата „Българската народна мъдрост по света Хитър Петър”

05 април 2013

 

На 2 април 2013 г. (вторник) от 16:00 ч. в Националния дворец на децата (НДД) в Софиясе състоя официалното представяне на едно уникално издание – „Българската народна мъдрост по света Хитър Петър”. Организатори на събитието са Държавната агенция за българите в чужбина и фондация „Детето и фолклора” със съдействието на НДД. Не е случаен фактът, че премиерата на книгата се проведе на 2 април – Международен ден на детската книга.  
Книгата е петата от поредицата „Българската народна мъдрост по света”, чието начало бе поставено през 2008 година. Изданието е продукт на усилията на български деца от Испания, Русия, Германия, Франция, Чехия и Великобритания, които са преводачи на обичаните от много поколениябългари приказки за Хитър Петър. С истинско познаване и усет към езиците те са се справили изключително добре със сложна лингвистична задача - да осмислят и преведат посланието, идващо от фолклорните образци на мъдрите приказки, да издирят и представят характерните примери от културното наследство на страната и народа, сред който живеят в момента.
Това е красива и мъдра книга, чрез която съвременните деца и техните родители и учители могат да общуват, да се сприятеляват, да присъстват в големия свят на световната култура. Децата са посланиците на българската култура и тази книга е ярък пример за това, как те съумяват да представят нашата народна мъдрост на езиците в страните, в които живеят.
Илюстрациите в изданието са дело на деца от България, отличени в конкурса „Мъдростта на вековете”, организиран от фондация „Детето и фолклора”. Премиерата беше съпроводена от изложба на най-добрите творби. Автор на рисунката, отпечатана на корицата на книгата е Патрисия Господинова, която е само на 11 години и рисува в Ателие „Приказен свят” в София.
Сред гостите на премиерата на книгата имаше представители на Регионалния инспекторат по образованието към МОМН, гр. София, неправителствени организации, като Сдружение „България може”, Фондация „Св. Евтимий, Патриарх Български”, фондация „Музите” и други.
Г-жа Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата поздрави гостите и участниците в проекта, който успешно е представян на същото място от самото му начало. Г-жа Коянка Димитрова, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност” в ДАБЧ сподели своите впечатления от цялата поредица през годините и прочете Поздравителен адрес до участниците в проекта от председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов.
В програмата взеха участие не само децата илюстратори от различни столични училища и редактори от езикови гимназии, но и млади таланти  – танцьори и певци от школите към Националния дворец на децата и от столични читалища.
Изпълненията на певиците Калина Иванова и Ася Георгиева, децата от „Сладки пуканки” към НДД, от балет"Меги денс", "Зайчета" и "Пиленца" към балетно студио "Одете" бяха прекрасен поздрав към българските деца в чужбина, които държат жива връзката с българския фолклор и допринасят с таланта си за разпространяване на българската култура по света. 
Лили Спасова       
Дирекция „Български общности и информационна дейност”