АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Председателът на ДАБЧ осъществи посещение в Австралия и Нова Зеландия

29 март 2013

 

        На 12 март 2013 г. г-н Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и старши експерт Светослав Манолов, отговарящ за българската общност на територията на двете страни, осъществиха посещение в Австралия и Нова Зеландия. На 14 март г-н Иванов се срещна с Цветан Арабаджиев, председател на българско дружество “Св. Св. Кирил и Методий” в Окланд, Нова Зеландия, с изпълнителния комитет и част от членовете, родителския съвет и директора на българското училище към дружеството. Бе проведена и среща с учениците от училилището и с фолклорен ансамбъл “Български рози” към дружеството.
 
         На 16 март в Сидни председателят се срещна и проведе разговор с Красимир Стефанов, посланик на Р България в Австралия. Същата вечер, заедно с г-н Стефанов, делегацията от агенцията присъства на събиране по повод 135 години от Освобождението на България и 35 години от създаването дружество “Родина”, Сидни по покана на Александър Сандев, председател на дружеството.
 
         На 17 март представителите на ДАБЧ посетиха българското неделно училище към дружеството и се срешнаха с родителите, учениците и част от членовете на организацията.
 
         На 18 март в сградата на посолството в Канбера се проведе официална среща с г-н Красимир Стефанов, посланик на Р България в Австралия и с Камен Куцаров, трети секретар в посолството. Бе осъществена видеоконферентна връзка с г-н Желязко Иванов, председател на дружеството в Бризбейн и г-жа Таня Добсън, председател на дружеството в Пърт, на която бяха обсъдени въпроси, касаещи българската общност в двата града. След това г-н Иванов присъства на презентация “Моята България”, на Мария Стайкова, секретар на Българско дружество “Родина”, Канбера.
 
          На 19 март бе проведена среща с г-жа  Стайкова, автор на   книгата“България – Австралия: по-малко непознати”,издадена съвместно с ДАБЧ.
 
         В Мелбърн се осъществи среща с Благой Благоев, председател на дружеството в този австралийски град. Представителите на ДАБЧ присъстваха на вечерна служба в българската православна църква “Св. Св. Кирил и Методий” и се срещнаха с отец Александър Попов.
 
         Последният етап от посещението предложи среща с г-н Иван Ненов, председател на “Българско културно-просветно дружество Аделаида” и среща със София Поп, директор на Комисията по мултикултурни и етнически въпроси в Южна Австралия. Бяха посетени българската православна църква “Св. Петка” и българското неделно училище към дружеството. Представителите на ДАБЧ взеха участие в церемонията по откриване на новата зала на клуба.
           
            Светослав Манолов, ст.експерт, ДАБЧ