АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Церемония по връчването на отличието „Българка на годината” – 2012

20 март 2013

 

На 8 март т.г. от 14.00ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се състоя официалната церемония на Четвъртото издание „Българка на годината”. Инициативата, учредена от ДАБЧ е посветена на българските жени в чужбина, които заслужават признание инасърчителна подкрепа в усилията им за запазване на българската духовност по света.
 
Официалната церемония бе открита от директора на НБКМ проф. Боряна Христова и председател на Комисията по оценка на постъпилите номинации "Българка на годината - 2012”.
 
Председателят на ДАБЧ Росен Иванов поздрави присъстващите официални лица и всички гости, като подчерта изключителната роля на българките, които безрезервно отдават сили и творчески ентусиазъм за съхранението и разпространението на българската култура и традиции и за опазване на националното самосъзнание в чужбина.
 
Комисията реши с отличието „Българка на 2012 година” да бъдат  удостоени:
Ø Боянка Иванова, директор на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ и
Ø Снежана Симеонова, директор на гимназия “Св. св.Кирил и Методий” в Димитровград, Сърбия.
Отличията бяха връчени от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова в присъствието на г-жа Даниела Петрова, председател на Комисия по културата, гражданското общество и медиите към Народно събрание, представители на дипломатически мисии у нас, държавни институции, неправителствени организации и медии.
В церемонията взе участие Дамският хор „Морфова-Прокопова“ с диригент Атанаска Попова.
 
За годишната награда „Българка на годината-2012” бяха номинирани 15 българки, живеещи извън страната с изяви в следните области:
Ø принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност;
Ø защита на българското национално достойнство;
Ø значими постижения, свързани с живота на българските общности по света;
Ø благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България.
 
Номинирани личности за „Българка на годината-2012” (по азбучен ред):
 
      1.            Благодордна Филевска (Атина, Гърция) - Един от основателите на: училище "Св.св. Кирил и Методий" в Атина, Българо-гръцкото сдружение за култура, както и на българското неделно училището към него "Преподобни Паисий Хилендарски“; основател на вестниците "Атински вести” и "Балкански репортер"; един от първите църковни настоятели на българския православен храм „Св. Йоан Рилски” в Атина, първата жена-българка, издигната от гръцката партия "ПАСОК" за евро-депутат в Европейския парламент.

Номинирана от архимандрит Атанасий - председател на БПЦО "Св.преп. Йоан Рилски" Атина и журналисти от ТВ7 - България.

 
 
      2.            Боянка Иванова (Чикаго, САЩ) - основател и директор на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ; съучредител и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина; организатор на „Форума на българските училища в САЩ” в Чикаго;
Номинирана от: Асоциацията на българските училища в чужбина, Българо-Американския център за културно наследство в Чикаго; екипите на българските медии в Чикаго (вестник „Старт” и електронното издание „България 21 век – Старт”), както и от инициативна група от Чикаго.
 
      3.            Виолета Желязкова (Бостън, САЩ) - директор и основател на Българо-Американски Център „Мадара” в Бостън, инициатор и координатор на най-мащабното честване на Деня на Народните Будители в САЩ през 2012г., организатор през 2012г. на първия български фолклорен танцов, благотворителен фестивал в Ню Йорк,който събра танцови ансамбли от няколко града в САЩ; както и на още много събития свързани с популяризирането на българската култура на територията на повече от 10 американски щата. 
Номинирана от Българо-Американски Културен център, Лос Анжелис.
 
      4.            Габриела Хаджикостова (Будапеща, Унгария) - създател и основен двигател на театрална формация под името “Малко театро”, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Театърът допринася в голяма степен за укрепване на националното самосъзнание на българите в Унгария, за съхраняване и развитие на българската култура чрез двуезични спектакли на български и унгарски език, в които участват повече от 70 творци от България и Унгария. 
Номинирана от Българското републиканско самоуправление – Будапеща с председател д-р Данчо Мусев.
 
      5.            Дора Костова (Одеса, Украйна) - председател на българското културно-просветно дружество «Огнище», учредител и организатор на мрежа от културно-просветни дружества в Украйна, сред които са: «Асоциация на българите в Украйна», «Конгрес на българите в Украйна», «Събор на българите в Украйна»; главен редактор на българския местен вестник “Роден край”, организирал през 2012г. международен събор „Кубрат събира потомците си” по случай 100-годишнината от намирането на съкровището на хан Кубрат в с.Малое Пелешчепина, Полтавска обл.; организатор на редица родолюбиви инициативи сред децата на нашите сънародници в Одеса и региона: “Българското да пребъде”, “Българи да си останем”, “Аз съм българин, и това значи…”. 
Номинирана от екипа на редакцията на в. «Роден край».
 
      6.            Зефира Вълова (Поатие, Франция) - инициатор, организатор и артистичен директор на фестивала „Изкуството на Барока“, единствения у нас фестивал за старинна европейска музика, изпълнявана на инструменти от съответната епоха; организатор на концерти на български изпълнители на старинна европейска музика от цяла Европа в България; популяризатор на българската инструментална школа не само във Франция, но и по света. 
Номинирана от Инициативна група от почитатели на класическата музика.

 

 
      7.            Ира Велкова-Папагеоргиу (Лимасол, Кипър) - дългогодишен преподавател по български език, един от основателите и председател на Съюза на Българите в Кипър (СБК), заместник-председател на Световния парламент на българите по света; основател на първото българско училище в Лимасол, Кипър с културен клуб и библиотека.
Номинирана от екипа на „Българският Вестник” в Кипър и Съюза на българите в Кипър.
 
      8.            Лили Паслиева (Чикаго, САЩ) - основател и директор на Български учебен център „ЗНАНИЕ”, към който функционират две български училища в Чикаго: „Родна реч” и „Родолюбие”. През 2012г. Лили Паслиева участва активно в разработката на виртуалното обучение и представяне на сценарии във Фестивал за детско медийно изкуство "Арлекин", с участието на деца от Сърбия, Бахрейн, Чикаго, Ирландия, Франция, и много градове на България.
Номинирана от вестник ”България Сега”; Продуцентска къща ”Кадър ТВ Вижън”;   Детска интернет телевизия „Аз мога, аз знам” и Сдружение с нестопанска цел "Арлекин".
 
      9.            Мария Цветкова, Брюксел, Белгия - организатор на инициативи, популяризиращи българския фолклор и традиции в Брюксел.
Номинирана от неформалният клуб за български народни танци "На хорото в Брюксел".
 
 10.            Проф. Мими Дичева (Виена, Австрия) - дългогодишен председател на българската културно-просветна организация “Св.св.Кирил и Методий” във Виена, Австрия; организатор на Ботевите тържества в гр.Голц, Австрия; инициатор и организатор на благотворителни инициативи в подкрепа на млади български таланти в областта на музикалното изкуство.
Номинирана от Съюза на българските журналисти.
 
 11.            Надежда Бюзе (Дармщат, Германия) - председател на Германско-българското дружество в Дармщат. Под нейно ръководство се реализират инициативи, посветени на българската култура и традиции. Сред най-големите  хуманитарни проекти са подпомагането на детските домове в Долна баня, Доганово и Разлив. В Босилеград дружеството съдейства за изпращането на деца на летни и зимни лагери в България и провежда курсове по български език и история за кандидат-студенти.  По инициатива на дружеството на 6 септември 2007 г. са открити паметни плочи на Александър Батенберг в Дармщат и в двореца в Югенхайм.
Номинирана от ръководството на Немско-Българското дружество в Дармщат.
 
 12.            Доцент, д-р Надежда Кара Кишинев, Молдова - известен учен-българист и педагог в системата на висшето образование в Молдова, ръководител на секция „Българистика” в Института за културно наследство към Академията на науките на Молдова; автор на научни трудове, учебници и учебни помагала по български език, които активно се ползват от българите не само в Молдова, но и в Украйна; ревностен защитник на правата на българите в Молдова за изучаване на майчиния им език, традиции и култура; заместник-председател на Научното дружество на българистите в Молдова.
Номинирана от Обществена Асоциация научно дружество на българистите в Молдова.
 
 13.            Павлина Доковска (Ню Йорк, САЩ) - един от създателите на “Български концертни вечери в Ню Йорк” както и на годишните пролетни концерти “Mузикални Съкровища от България», представящи на американска земя постиженията на редица музикални творци от България; организатор на благотворителни акции и дарител на стипендии на млади музиканти в Музикалното училище в София.
Номинирана от Сдружението “Български концертни вечери в Ню Йорк” и международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий”.
 
 14.            Петя Калчева (Малага, Испания) - основател на първото българско неделно училище “Родина” в Малага, Испания и организатор на множество благотворителни акции в помощ на домове за сираци в България.
Номинирана от екипа на българския вестник в Испания „Нова дума”.
 
 15.            Снежана Симеонова (Димитровград, Сърбия) - директор на гимназия “Св. св.Кирил и Методий” в Димитровград, Сърбия. Благодарение на нея в гимназията е възстановено обучението изцяло по програма на български език, което дава възможност за децата от Димитровград да продължат образованието си в родния си град и за намаляване на тяхната миграция. През 2012 г. участва активно във фестивала за детско медийно изкуство "Арлекин" и в реализирането на двата отличени филма, които са коопродукция между децата от гимназията в Димитровград и децата от гимназия "Ломоносов", София.
Номинирана от Здравната интернет телевизия; Сдружение с нестопанска цел "Арлекин"; Продуцентска къща «Кадър ТВ Вижън» и Детска интернет телевизия „Аз мога, аз знам”.