АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентите Росен Плевнелиев и Шимон Перес ще отбележат 70-годишнината от спасяването на българските евреи

06 март 2013

 

Президентът Росен Плевнелиев в сряда, 6 март, ще бъде на еднодневно работно посещение в Кралство Белгия се съобщава от прессекретариата на държавния глава. В Европейския парламент в Брюксел българският държавен глава и израелският президент Шимон Перес ще отбележат официално 70-годишнината от спасяването на българските евреи.
 
Специален гост на събитието ще бъде италианският писател Габриеле Нисим. Той направи известно на света делото на големия българин Димитър Пешев и на българския народ чрез книгата си „Човекът, който спря Хитлер".

В присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Шимон Перес в Европейския парламент ще бъде открита изложбата „Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи”.
 
Документалната и снимкова експозиция е подготвена от Държавна агенция „Архиви”. Тя представя живота на евреите в България,тяхната пълна интеграция в обществото. Отразено е надигането на антисемитизма в Германия и в Европа, който довежда до приемането на антиеврейското законодателство и у нас, както и спасяването на евреи от Европа чрез издаването на транзитни визи от български дипломати.
 
Изследвания върху архивите на българското Министерство на външните работи показват, че в периода 1941-1943 г. български дипломати от цяла Европа са издали повече от 10 000 транзитни визи на евреи, които търсят спасение от Холокоста.

В Брюксел президентът Росен Плевнелиев ще има работни срещи с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, с българския комисар Кристалина Георгиева и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.
 
Публикува се по:

http://www.segabg.com/article.php?id=639439