АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Поздравителен адрес на председателя на ДАБЧ по случай Националния празник 3 март

01 март 2013

 

 
Скъпи сънародници,
 
От името на Държавната агенция за българите в чужбина и лично от мое име най-сърдечно ви приветствам по случай 135-годишнината от Освобождението на България. Събитието заема свидно място в сърцето на всеки българин, който го свързва с героизъм, със саможертва, с битката за свобода.
 
Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. донесе освобождението на част от българските земи. Тя даде възможност България да се развива занапред като свободна държава, да се пребори за решаването на националния въпрос и да потърси своята независимост и нови хоризонти.
 
Особено важно е човек да живее с ценности, а националната памет да бъде част от неговия духовен кръгозор. В историята се вглеждаме, за да видим величието на духа и сложните моменти на национално съзряване и израстване. Там откриваме възрожденци и революционери, показали с живота и делата си как да се себераздаваш в името на Родината.  
 
В славните страници на историческото минало намираме аргументите за това кое ни изгражда в духовен план, в какво вярваме и как се преборваме за идеалите си. Бих искал да ви поздравя с тази значима дата, заради светоусещането и самочувствието, което носим в нас, като горди българи и граждани на Европа, милеещи силно за България и желаещи в градивен план да осмислят и преосмислят развитието и просперитета на страната.
 
Честит Празник!
 
 
Росен Иванов
Председател