АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Богоявление. Отслужен водосвет на бойните знамена. Президентът за целите на страната ни

07 януари 2013

 

На 6 януари пред паметника на Незнайния войн в София бе отслужен от знеполския епископ Йоан Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния караул на площад „Свети Александър Невски”. На ритуала в София присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, народни представители, представители на военнопатриотичните съюзи, общественици, граждани, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и други.

Във водосвета участваха бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Първи конен полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 11-ти пехотен Сливенски полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 25-ти пехотен Драгомански полк, 6-ти пехотен Търновски полк и 30-ти пехотен Шейновски полк.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев поднесе венец пред паметника на Незнайния войн. Заедно с него бяха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на отбраната Аню Ангелов.

След края на церемонията президентът Росен Плевнелиев влезе в храм-паметника "Свети Александър Невски".
 
Публикува се по:
http://focus-news.net/index.php?id=n1734878

 

 Президентът за целите на страната ни

 
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не е имал никакви съмнения за издаването на указ за назначаване на избрания от Висшия съдебен съвет за главен прокурор Сотир Цацаров.

Самият акт на гласуването във Висшия съдебен съвет /ВСС/ е бил повече от категоричен. Цацаров тръгна с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех, каза президентът.

На Българската армия да й върви по вода, тя прави смела реформа, стоим плътно зад нея. Това заяви още пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след като поздрави събралите се граждани пред храм-паметника "Свети Александър Невски" по повод Богоявление и запали свещ в катедралата.

Поздравявам всички именници - тези, които днес ще честват, но и тези, които утре ще честват Ивановден, посочи президентът Плевнелиев.

В първото си изявление след Нова година той пожела една хубава, щастлива и по-добра година, в която всички заедно да се гордеят от собствените си действия за държавата, за себе си и за нацията.

Потреблението, експортът и инвестициите ще бъдат двигателите на икономиката на страната ни през тази година, заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.
 
Едно от нещата, които трябва да бъдат свършени е електронното правителство, защото е средство за борба с корупцията и за връщането на гражданите към собствената им държава, каза държавният глава.

Важна е и системата на правораздаването. Когато има справедливост и добри резултати, ще има и повече инвестиции, следователно и държавата ще просперира, отбеляза президентът Плевнелиев.
Публикува се по:
http://www.dnes.bg/politika/2013/01/06/plevneliev-ne-e-imal-nikakvi-symneniia-za-naznachenieto-na-cacarov.176887,3
Някои съкращания