АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Декември 2012. НЦИОМ: ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 18,5 %, ДПС - 6,3 %, „България на гражданите” - 5,8 %

27 декември 2012

 

Разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП в началото на декември се запазва без промени в сравнение с ноември и възлиза на 6%. ГЕРБ може да разчита на политическите симпатии на 24,5% от българите, а БСП – на 18,5%. Това сочат данни от национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Много рисковано в началото на зимния сезон е обаче да се твърди, че е налице някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации у нас, коментират от НЦИОМ.

ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3%, а „България на гражданите” е с много близък резултат от 5,8%. През последния месец „България на гражданите”(БГ) губи позиции главно сред леви симпатизанти.
Лявата подкрепа за Миглена Кунева, лидер на БГ, е с по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че тя по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.

Синята коалиция има подкрепата на 3,1%. Наместването на политическите пластове в дясното политическо пространство представлява интересен изследователски фокус.
"Атака" получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната.

По всичко личи, че следващият парламент ще бъде доста пъстър. Много вероятно е в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации.

Темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати.
Редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула. Тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите.

Изследването е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.
 
Информационна агенция „Фокус”,
незначителни съкращения
Публикува се по:
http://www.focus-news.net/?id=n1729892