Предстоящи Събития

Премиера на книгата „Родовата памет на банатските българи”

11 декември 2012

 

 
Излезе книгата „Родовата памет на банатските българи. Част 3”. Издава я Дружеството на банатските българи в България. Неин съставител е Светлана Караджова.
Премиерата на книгата се организира при взаимодействието на Държавната агенция за българите в чужбина, Дружеството на банатските българи в България и Историческия факултет на СУ „Св.Кл.Охридски”.
Представянето на изданието ще се състои на 11 декември 2012 година от 17.30 ч. в конферентната зала на СУ „Св.Кл.Охридски”.
Книгата предлага историите на различни родове банатски българи. Разказът е пестелив, съдбите са интересни, животът на хората изпълнен с драматизъм и битки за оцеляване и развитие.
Сред разказаните истории са тези на рода Делин от с.Асеново, Асеновският Маджарски род Садай, родът Русинови от Асеново, родът Тошкови от Бърдарски геран, семейство Тошкови от Бело Блато, родът Петкови от Стар Бешенов. Представени са шест фамилии от Егейска Македония, преселници в Гостиля.
Всяка житейска история заслужава особено внимание. Банатски българи с много достойнство и упоритост се преборват с житейски перипетии. В родовата памет са запечатани важни моменти за представители на родовете, които се реализират в една или друга сфера.
Свещ.Исидор Делин е преминал всички степени и етапи на обучение в различни духовни заведения в Белгия и Холандия, разбираме от изданието. В България е назначен за свещеник в село Ореш, Свищовско, където служи 30 години. Съставил книга с църковни песни и молитви, за кратко издавал вестник.
В служебната йерархия свещ. Исидор Делин достигнал до длъжност главен викарий на никополската епархия (пръв заместник на никополския епископ). През 1938 година е удостоен с кавалерския кръст на народния орден „За гражданска заслуга”.
В някои от родовете наследниците следват традицията в професионален план. Георги Панков от с.Гостиля се занимава със земеделие и търговия на едро и дребно. Внукът му, Горан, е офицер и икономист по образование, дълги години е управител на курорта „Златни пясъци”.
От фамилията Панкови произхожда Георги Панков, икономист по образование. Той се посвещава на професията и се издига до генерален директор на БНБ и зам.-министър в Комитета по икономика и планиране. И за това пестеливо се съобщава в книгата.