КАЛЕЙДОСКОП

Форум „Чикаго 2012”

13 юли 2012

 

На 7 юли 2012 г. в Българската православна църква „Св. Иван Рилски Чудотворец” се проведе Трета поредна годишна неформална среща на българските организации с идеална цел "Чикаго 2012".
 
Целта на инициативата беше да се предложат и обсъдят теми и въпроси, свързани със Световната среща на българите в Брюксел през м. ноември 2012 г., чиято тема е: „Политики за българите в чужбина“. Проявата се организира вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и Емил Стоянов, член на Европейския парламент.
 
Срещата се проведе по инициатива на Българо-Американската Асоциация в Чикаго, чиито представители бяха и модератори на Форума. Присъстваха представители на  Българските православни и евангелски църкви, Българо-американския център за културно наследство,  Български музей – Чикаго, представители на българските неделни училища, на Съюза на българските художници зад граница и Съюза на българските писатели в САЩ и по света, журналисти от местни български печатни и електронни медии, други активни български личности. Специален гост на Форума бе генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов.
 
Обсъдени бяха следните теми:
·         Развитието и управлението на българските училища зад граница;
·         Гласуването на българите в чужбина и тяхната избирателната активност;
·         Диспропорцията между условната бройка на българите в Чикаго и бройката на учениците в българските неделни училища, както и на гласувалите и заявили желание за гласуване български граждани
 
Направени бяха предложения за изграждане на:
·         Център за българската литература по света;
·         Виртуален музей, който да съхрани артефакти за българи-имигранти от цял свят;
·         Информационен портал за българските граждани, чрез който те да могат да се възползват от гражданските си права и възможности в България, като например трансфери към пенсионни фондове, използване на здравни услуги и др.
 
По време на срещата генералният консул Симеон Стоилов представи постигнатото в  съвместната работа на консулството с различни обществени организации от българската общност. Стана дума за договореностите за сътрудничество между организациите на българите и Генералното консулство на България в Чикаго с Борда на избирателните комисионери в Чикаго, американските училища, ученическите административни власти и кметската администрация.
 
Видео-запис от срещата можете да видите на следните линкове:
 
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-central/14727.html
 
http://www.youtube.com/watch?v=ChJIldAYUVw&feature=player_embedded#!
 
Снимка: Архив ДАБЧ
 
По информация на:
Генералното Консулство на Република България в Чикаго
Българо-Американската Асоциация в Чикаго
В. „България Сега”