Предстоящи Събития

Национално честване на Св. Паисий Хилендарски в Стара Загора

18 юни 2012

   

 

На 19 юни т.г. в квартал Зора на Стара Загора ще се състои националното честване на 290 години от рождението на Свети Паисий Хилендарски и 250 години от написването на първата българска възрожденска книга История славянобългарска.
Тържествата ще започнат вечерта на 18 юни от 17.30 часа в единствения български храм, който носи името на Светеца, с тържествена вечерня с петохлебие.
Старозагорският митрополит Галактион, в съслужение със свещеници от епархията и очаквани духовници от Светия синод, ще отслужи на 19 юни от 9 часа света божествена литургия. Очакват се гости от Президентството и Парламента. На събитието ще присъства и омбудсманът на републиката Константин Пенчев.
След службата на децата от Дом Незабравка, които в този храм преди време бяха кръстени от представители от Община Стара Загора, начело с кмета и заместниците му, ще им се връчат кръщелните свидетелства.
В двора на църквата ще бъде подредена изложба на фотограф-художника Цветан Четъшки Манастирите в България.
На събитието ще присъстват и старозагорски деца, които по инициатива на Детския отдел на Регионална библиотека Захарий Княжески правят препис на История славянобългарска.
Община Стара Загора организира общоградско тържество, с участието на Градския духов оркестър и Ансамбъл Загоре, които ще започнат след църковната служба.

Информация на Икономическия портал на Регион Стара Загора
http://www.chambersz.com/news/9168-nacionalnoto-chestvane-na-sv-paisii-hilendarski-e-v-stara-zagora