КАЛЕЙДОСКОП

Честване на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Франция

07 юни 2012

 

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан с редица инициативи във Франция в продължение на повече от един месец в периода април – май 2012 г.
 
Българския културен институт предложи богата програма, посветена на Св. Св. Кирил и Методий. От  17 април до 11 май 2012г. БКИ съвместно с Българската православна църква в Париж “Св. Патриарх Евтимий Търновски” организира за втори път изложба на съвременни български икони иконопис, под високия патронаж на посланик Марин Райков. Представени бяха творби на Ангел Радушев, Елена Карагеоргиева Николай Иванов и Зорница Иванова. На откриването звучаха изпълнения на църковния хор. По време на изложбата, Елена Карагеоргиева водеше художествено ателие за създаване на мозаични икони. На 15 май 2012 г., Българския културен институт представи изложба на щампи и гравюри с религиозни и исторически сюжети от времето на българския ренесанс. Изложбата беше организирана със съдействието на галерия „Финес” от София и галерия „Средец” от българското Министерство на културата.
 
На 16 май 2012 г., в салона на българското посолство във Франция българи и французи аплодираха изпълненията  на цигуларя Светлин Русев и пианистката Елена Розанова. Концертът бе организиран със съдействието на професор Минко Балкански, председател на Асоциацията “Приятели на Българския културен институт”. Посланик Марин Райков удостои проф. Минко Балкански с почетния знак на Посолството на България в Париж.
 
На 24 май 2012 г. отново във БКИ, празникът на светите братя беше почетен с концерт на оперната певица Олга Гюрковска и пианиста Патрик Ивора. В програмата бяха изпълнени творби на Панчо Владигеров и Любомир Пипков. Един доста разнообразен репертоар, който варира от барок до съвременния стил омагьоса публиката на културния институт.
 
На 20 май 2012 г., българската общност се събра на традиционен пикник в парка на кметството в Моранвилие, Парижки регион, организиран от Елена Горгачев, родолюбива българка, основател и  член на редица български асоциации във Франция. Около 400 българи, французи, малки и големи се събраха  под звуците на българската музика и аромата на българската кухня. Архимандрит Емилиан благослови тържеството.                                                                        
 
В присъствието на българи, на представители на дипломатическия корпус и на генералния директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, бе открито честването на славянската писменост на 10 май 2012 г. с изложба, концерт и почерпка, в които взеха участие всички славянски държави, членки на ЮНЕСКО. Изложбата беше съставена от рисунки на деца между 4 и 10 години.
 
24 май беше почетен и от най-малките в цяла Франция. Денят на славянската писменост и култура бе отбелязан вЛион, където се събраха членове на две от най-големите френско-български асоциации и училище „Иван Вазов”. В програмата взеха участие групата за български танци „От извора” и специалните гости от България - детската вокална група „Усмивки” от Стара Загора, децата от асоциацията „Бон Мин” от Пловдив, детският вокален хор „Омайниче” също от Пловдив. Децата представиха богата програма изпълнена с усмивки.
 
В провинцията Екс ан Прованс децата от училище „Св. Климент Охридски” представиха програма, изпълнена с много игри, песни и изненади. В Париж, столица училищата „Васил Левски” и „Кирил и Методий” също отбелязаха светлия ден с детско творчество, песни и танци. Гости на тържеството по случай патронния празник на училище „Кирил и Методий” бяха 30 деца от област Добрич.
 
Българското национално радио и Българската национална телевизия отразиха с репортажи и интервюта част от проявите.
 
Информацията е изпратена от г-жа Мария Шопова, съветник, посолство на Република България в Париж
 

снимка: празникът в Лион