FLASH BACK / СПОМНИ СИ

Първи Български Танцов Фестивал в Ню Йорк и Осми Български Културен Фестивал в Бостън

22 май 2012

 

Денят на българската просвета, култура и славянска писменост бе вълнуващо отпразнуван на източният бръг в САЩ през изминалият уикенд. По повод празникът на 12 май се състоя Първия Български Танцов Фестивал в Ню Йорк, а на 13 май Осми Български Културен Фестивал в Бостън. 


Идеята за  Първият Български Фестивал в Ню Йорк се ражда спонтанно. Ансамбъл „Хоро” от Чикаго има желание да представи богатата си танцова програма на нашите сънародници на източният бряг. Ирина Гочева художествен ръководител на „Хоро” се  свързва преди година с Виолета Желязкова, директор на Българо-Американски Център Мадара с молба да организира концерти на ансамбъла в Бостън и Ню Йорк.  Г-жа Желязкова, приема присърце идеята и се свързва с българските танцови ансамбли в Ню Йорк и Генералният Консул Радослав Тотчев. Предлага им да организират един съвместен празник по повод  24 май. Идеята се приема от всички с голям ентусиазъм и така се ражда този прекрасен български  фестивал. С организацията се заемат Българо-Американски Център Мадара-Бостън и Генералното Консулство в Ню Йорк.  С голяма любов към фолклора ни на сцената се представят ансамблите: „Хоро” от Чикаго с ръководители Ирина и Тодор Гочеви, „Босилек” от Ню Йорк с ръководител Катрин Спрингър, „Лудо младо” от Бостън с ръководител Петър Петров,  „Горана Денс” от Ню Йорк с ръководител Елисавета Йорданова и детският танцов ансамбъл „Горана Джуниър” към българско училище „Христо Ботев” в Ню Йорк, с ръководотел Елисавета Йорданова и асистент-хореограф Галя Сахарова. Участват над 80 танцьори, българи и американци. Всички те завладяват сърцата на публиката с красотата, радостта и ентусиазма, които разпръскват от сцената!
 

След  фестивала в Ню Йорк, на следващия ден Център Мадара организира и 8-ми Български Културен Фестивал в Бостън, с участието на ансамбъл „Хоро” от Чикаго, американски женски хор за български фолклор „Диви Жени” и американският мъжки хор за балкански фолклор „Зорница” с диригент известната Татяна Сърбинска. Фестивалът е посетен от  близо 60% американска публика и 40% българска.

Разнообразната програма включваща танци, песни и обичаи от различни етнографски области на България. Професионалното изпълнение на българските танцьори и американските изпълнители, развълнува публиката и спечели нови почитатели на родния ни фолклор и традиции.
 

Както е известно за организирането на подобни прояви са необходими много време и финансова подкрепа. По-голямата част от разходите по подготовката на програмата и организацията на фестивалите се покриват от самите участници и организатори. Но фестивалите не биха се осъществили без даренията на зрителите в Ню Йорк, закупените билети в Бостън и финансовата подкрепа и на няколко фирми и институции, които помагат за покриването на  част от разходите. Като например разходите по пътуването на ансамбъл „Лудо младо” от Бостън се покриват от почетният консул на България в Бостън г-н Адам Портной, част от транспортните разходи на ансамбъл „Хоро” от Чикаго се покриват от  чикагска фирма, а участието на детският танцов ансамбъл „Горана Джуниър” към българско училище „Христо Ботев” в Ню Йорк се подкрепя от Генералното консулство на България в града, генералния консул – г-н Р.Точев, фондация „Америка за България”, фонд „Език и култура отвъд граници” на българското Министерство на образованието, както и с щедрата помощ на частни лица.
 

Защо се втурват в такова приключение нашите танцьори и организатори?  Защото както българите така и американците, участвали във фестивалите,  наистина обичат българския фолклор, той ги радва, зарежда ги с положителна енергия и затова е желанието им  да го съхранят и предадат на децата си! Толкова радост, толкова красота носи нашият фолклор...само трябва да го опознаеш!
 

Очаквайте повече любопитни факти за фестивалите в следващият брой. Снимки може да видите на www.CenterMadara.com
 

Ето някой мнения на зрители:
„Началото е поставено! Вече  ИМАМЕ и първият  български  фолклорен фестивал ( БФФ) в Ню Йорк.  БЛАГОДАРЯ ТИ, Вили.   Толкова красота и въодушевление на едно място. Приказни  цветове и много цветия, като че ли дошли направо от дворчето на родните ни места. Закичени в косите с добрата стара благословия за здраве и успехи.  Изумителна енергия и любов зареждаха сърцата ни в продължение на 2 часа. На края нозете ни сами танцуваха в ритъма на жизнерадостните български танци. Надявам се, че не изтървахте този единствен за сега, е нали е ПЪРВИ   БФФ.  И да има втори  и още ...  и още, нали !!!
Росица Щерева, Ню Йорк

„Изключително съм впечатлена от професионалната игра на ансамбъл „Хоро” и богатството на репертоара им. Искам да изкажа и моето възхищение от американските групи „Диви жени” и „Зорница”, никога не съм предполагала, че толкова много американци обичат нашия фолклор, те пееха с такава радост, с такова желание и то абсолютно професионално, под диригентството на енергичната Татяна Сърбинска. В мен се пробуди желанието и аз да запея и планирам да се включа в българската вокална група на Татяна...”
Жулиета, Бостън

„За мен беше огромно удоволствие да присъствам на този уникален ПЪРВИ Български фолклорен фестивал в Ню Йорк, създаден от Виолета Желязкова с подкрепата на Генералното Консулство в Ню Йорк. Танцьорите излъчваха енергия, която зарази всички нас, 500 човека в залата. Усещането беше невероятно, петте фолклорни ансамбъла излизаха един след друг с все по-красиви и пищни костюми, танцувайки сложни стъпки под родните ритми.


В края на концерта беше много изненадващо, когато трима американци изпълниха на сцената няколко български църковни песнопения, последната "За многое лета"  ни изправи на крака. След което започнахме да играем хоро навсякъде в залата. Всеки момент беше достоен за увековечаване и затова направих над 200 снимки. Всички тях можете да видите на Фесбук.
Соня Градецки, Ню Йорк

 

„С  голямо желание и нетърпение искам да споделя с читателите на" България Сега" за видяното и преживяното, на този фолклорен фестивал. С появата на танцьорите на сцената, всички зрители бяха очаровани от чудесната хореография, прекрасни костюми и артистичност, изпълнени с типичен дух и енергия, завладяващи вниманието на публиката и изразявайки душевността на българското.
Благодаря на всички участници, организатори, и най- вече на Виолета Желязкова, която е прекрасен човек и абсолютен професионалист в организирането на подобни културни събития за Българската общност.
Добринка Загорова, Ню Йорк

 

За сетен път се уверявам, че там където има един българин ще се пее и лее българската народна песен, а там, където са повече, ще се люшне красивото българско хоро. Силно бяхме впечатлени от безупречната организация на двата фестивала в Ню Йорк и Бостън, организирани от Българо-американския център Мадара-Бостън, с президент Виолета Желязкова и генералното консулство в Ню Йорк, в лицето на на Г-н Точев. Това отново беше поредната проява на силния български дух зад граница. Най-много ни впечатлиха засмените, щастливи, грейнали лица на участващите момичета и момчета, събрани тук, заедно, от различните краища на България, където българската музика, българския танц са тези които ни събраха и обединиха. Не мога да подмина концерта в Бостън с участието на ансамбъл “Хоро” и хор “Диви жени” и оркестър “Зорница” с ръководител Татяна Сарбинска, състоящ се само от американци които бяха уникални със своите изпълнения. Особено на финала, когато всички запяха “Хубава си моя горо” на български език заедно с нас. Видях просълзени очи в залата, което добре говори колко е богат, неповторим и уникален българският фолклор и колко много значи за всички нас българите. Искаме още веднъж да благодарим на неуморната Вили Желязкова за дадената възможност на ансамбъл “Хоро” да бъде част от тези български празници, два дни с много българска музика, танци и хора, приятна атмосфера, много срещи и разговори.
На добър час!
 

Ще завърша с думите на Тоня Борисова които прекрасно говоря “Щом корена си носим в жива памет, ще бъде българско додето свят светува”.
Ирина Гочева, Художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл “Хоро”-Чикаго

Снимки: Соня Градетсцки, Център”Мадара” и Николай Швертнър
в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com
Публикува се по:
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-east-coast/14262.html