КАЛЕЙДОСКОП

Успехът на 20 българи в Мадрид

09 април 2012

 

На 1 април в Испано-българския център в Мадрид бяха официално представени двете уникални двуезични книги “Българи от Мадрид”/ “Madrileños de Bulgaria” и “Români din Madrid”/ “Madrileños de Rumanía”. Томовете са крайният резултат от проекта на Асоциацията за европейска интеграция “Дунав” - “Реална интеграция в Мадридска автономна област: случаи на румънци и българи”, финансиран от правителството на Мадридска автономна област чрез Съвета по социалните въпроси, и реализиран през 2011 г. в близко сътрудничество с вестника на българите в Испания “Нова дума”.
 
Книгата “Българи от Мадрид” съдържа 20 журналистически портрета на представително подбрани българи (10 жени и 10 мъже), написани на основата на дълбочинни интервюта. Пълните текстове на интервютата заедно с анкетните карти, попълнени лично от участниците в социологическото проучване, бяха предадени на социложките Соня Карселен и Мириам Дуран. Те изготвиха обзорни доклади, резюмета от които са отпечатани в първата част на публикациите. Уводните думи на българското и румънското издания са от съветника по социалните въпроси към правителството на Мадридска област Салвадор Виктория.
 
На официалното представяне присъстваха заместник-съветникът по имиграцията, доброволческото движение и сътрудничеството Карлос Искердо и временно управляващата българското посолство в Испания Албена Воденичарова. Държавната агенция за българите в чужбина изпрати поздравителен адрес, подписан от заместник-председателя Йордан Янев, до Съвета по социални въпроси, асоциация “Дунав”, в. “Нова дума” и Испано-българския център. “В разсъжденията им (на българите от изданието) се срещаме с хора със силни характери, с гражданска позиция, отворени към света. Насреща са предприемчиви хора, които не се предават при сблъсъка с трудности и проблеми. Те изпитват уважение към тези, с които общуват, защото желаят да бъдат разбрани, да получат подкрепа, да се реализират в професионален план”, се казва в поздравителния адрес.
 
Що е интеграция? Кои са нейните етапи? Какви проблеми възникват през всеки един от етапите и как се решават? Кой помага на хората, които искат да се интегрират? Каква е ролята на институциите в този процес? Като какви се самоопределят интервюираните? Тези и други подобни въпроси получават по двадесет различни отговора, но всички водят до извода за успешната интеграция на българите, станала възможна, защото всички са дошли тук да работят и съжителстват, уважавайки хората наоколо, участвайки в живота на обществото, споделяйки с него общи ценности.
 
Албена Воденичарова изтъкна: “Четейки резултатите от проекта, се почувствах горда от това, че съм българка. Защото българите, представени в тази книга, са едни достойни хора, които дори и далеч от родината си, не са забравили корените си. И това ги прави много стойностни, защото, както казва господин Салвадор Виктория в предговора към книгата: „...новите мадридчани са основна част от обществото ни и носят на региона голямо човешко, културно и икономическо богатство...”. “Героите в тази книга споделят виждането си за културните различия, провокират ни със своите мечти, със своите сбъднати реалности... Канят ни да отворим вратата, която заключихме вътре в себе си и помежду си. Това са личности, които непрестанно се борят да се докажат; личности, които първо дават, преди да вземат, и са благодарни за това, което са получили.” Албена Воденичарова заяви, че Испания е една от страните-членки на ЕС, която винаги е подпомагала България по пътя на нейната европейска интеграция, и че е впечатлена от факта, че вратите на Мадрид винаги са отворени за българите. Накрая тя пожела успех на всички, “които направиха своя мисията да градят мостове между хората и между нациите, които опазиха и затвърдиха европейските ценности, към които всички ние принадлежим”.
 
Заместник-съветникът Карлос Искердо благодари на асоциацията “Дунав” за нейното “усилно и благородно” дело. „Зад всеки един човек в тези книги има една лична история. Всеки има своите мотиви да емигрира, но всичките истории имат един общ знаменател – желанието да успеят в един регион на възможности като Мадрид, в който са свободни да изграждат своето по-добро бъдеще.”
 
Много от участниците в книгата присъстваха на събитието, заедно със свои близки и приятели. Рада Иванова сподели радостта си, че е част от този проект, който е новаторски и зад който стоят много усилия. „Горда съм, че бях една от интервюираните. И като президент на Асоциация “Св.св. Кирил и Методий”, която управлява Испано-българския център, съм щастлива от факта, че сме домакин на представянето.” Тя благодари за инициативата на Съвета по социални въпроси, финансирал проекта, и на Асоциация „Дунав”, която го е реализирала.
 
Латинка Хинкова също изрази гордостта си от факта, че е част от проекта. “Искам да благодаря на институциите в Мадрид, на вестник „Нова дума” и на асоциация „Дунав” – за реализацията. Знам, че животът на всички, които участваме в тази книга, животът на всички чужденци, всички българи, румънци, които идваме да търсим нови бъднини, не е лесен. Винаги ще се борим, но да се чувстваме част от испанската общност за нас е нещо много важно. Ако испанското общество не е така отворено към нас, ние не бихме могли да постигнем нищо, не бихме могли да стигнем там, където сме сега. Смятам, че думите, които са на корицата на книгата – съжителствам, споделям, участвам, работя, уважавам, бележат пътя ни в Испания.”
 
 
Асоциация „Дунав”- Мадрид