КАЛЕЙДОСКОП

Декемврийски празници в Антверпен, Белгия

03 януари 2012

 

 
 Тази година децата от българското училище „Св.Св.Кирили Методий”, създадено от Българо-белгийското сдружение „BuBelFriends” в Антверпен, имаха двойна възможност да празнуват традиционалните декемврийски празници.
 
Като за начало белгийския Sinterklaas пристигна на 3 декември в Културния център на Вилрейк ‘DeKern’. И заедно с няколко Черни Петровци (ZwartePiet) разсмиваха и забавляваха малки и големи. Събрахме се двадесенина деца и 5-6 възрастни.
 
Децата получиха корони, бонбонки и подаръци. Пяха песнички и рисуваха картинки. Sinterklaas е познатия ни „Св. Никола”, който в Белгия е нещо като нашия Дядо Коледа, но традицията и датата са различни.
 
Учителките ни организираха на 18 декември също така творческа работилница (workshop) за направа на бисквитки, за да се запознаят децата с българските коледни обичаи.
 
Диана покани всички в апартамента си. Пяхме заедно „Над смълчаните полета”, разказваха се приказки за Дядо Коледа. Маскирахме се и се смяхме, а бисквитките станаха страхотни...
 
Приятели, от името на училището и сдружението BuBelFriends, приемете нашите най-дружелюбни пожелания за чудесно и хармонично начало на новата 2012 година!!!
 
Наздраве !
 
Информацията е предоставана от г-н Иво Добрев, председател на Българо-белгийското сдружение BuBelFriends – Антверпен.