КАЛЕЙДОСКОП

Белгия ще сваля ограниченията за работа на българи от 2012 година

06 декември 2011

 

Белгия ще отмени ограниченията за достъп до своя трудов пазар за работници от Румъния и България. Ограниченията ще отпаднат от 1 януари 2012 г., след като и последният белгийски регион оттегли своето вето.


Представители на социалистите и демократите в Брюксел преговаряха с фламандците в продължение на две години. Сега те посочват, че са уверени, че последната преграда е отпаднала, предаде „ЕурАктив”, цитирана от "Фокус".

Белгия е сред 10-те* страни в ЕС, които все още ограничават достъпа на румънски и български работници.

Срокът на действие на този режим приключва на 1 януари 2012 година, уточниха наскоро от Европейската комисия. След това ограниченията могат да бъдат продължени най-късно до 1 януари 2014 година, единствено след решение на властите в дадена страна и при изпращането на ясна аргументация до ЕК, че това решение е свързано с доказано отрицателно въздействие върху местния трудов пазар от наемането на българи и румънци.

Уточнението на комисията бе по повод съобщение на британското външно министерство, че ограниченията за броя на българските и румънските граждани са удължени до края на 2013 г.

Холандия също вече заяви, че ще се възползва от възможността за налагане на максималния срок на забраната.

В момента българите имат пълни трудови права в Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

През април Швейцария удължи ограниченията за българи до 2014 г. Предвижда се Исландия да освободи пазара си за българи и румънци от 2012 г. Двете страни са от свободното европейско икономическо пространство.

*Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.

Източник:
http://dnes.dir.bg/news/rabota-belgia-r ... 59641?nt=4
публикувано и в инфопортал на българите в Белгия