КАЛЕЙДОСКОП

Голямо дарение за българско училище в Чикаго

14 ноември 2011

Благотворителността е една от най-хуманните дейности. Благодарение на нея се спасява живота на хора, дава се здраве, надежда, шанс. Тя е символ на най-висшите човешки качества – милосърдието и добротата. Всяка инвестиция в здраве, образование, талант е възвратима и бързо печели уважението на обществото.


Българската общност в Чикаго достойно може да се похвали с благотворителите си, които, достигнали удовлетворение от постигнатото в страната на неограничените възможности, подпомагат съхранението на българското.

Благотворителността е една от най-хуманните и смислени дейности, с които се занимават хората по света. Символ е на най-висши човешки качества – милосърдието и добротата. Тя е жест, чрез който се различаваме от първичното и показваме, че хората може да общуваме градивно и се стремим към духовно извисяване.

На 5-ти ноември 2011г. в деня на Архагеловата задушница, на който се извършват и дела на благотворителност, също както и на деня на благодарността на САЩ, ученици, учители и родители от българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго станаха свидетели на поредния щедър жест на братята Павел и Румен Вълневи, собственици на транспортна компания Amerifreight в Чикаго.
 
Този път подаръкът бе 25 интернет таблета, които ще бъдат използвани за интерактивното обучение в училище.Този ценен подарък ще даде възможност на 180-те ученика от най-голямото българско училище в САЩ да използват електронните учебници по български език и родна история, разработени от Министерството на образованието в България; да четат в час произведенията на български класици от страниците на електронните български библиотеки. Използването на мултимедийните уроци, съчетани с традиционните методики на преподаване от своя страна ще повиши ефективността на обучението по родни предмети и ще го издигне до нивото на съвременните технологии на обучение.
 
На тържеството по случай дарението на братя Вълневи присъстваха: генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов; членовете на училищния борд на директорите – Томислав Георгиев, Дари Златарски и Радослав Ставрев; Кина Бъговска – вицепрезидент на Българо-американски център за културно наследство в Чикаго; родители, ученици, учители и представители на медиите в Чикаго.

След тържеството се проведе приятелска среща с новия генерален консул Симеон Стоилов, на която се обмениха идеи за бъдещото развитие на българската общност в Чикаго по посока на съхранение и разпространение на българския език, традиции и култура зад океана, за пътищата на съхранение на родното за бъдещото младо поколение българи зад граница..
Публикува се по:
www.eurochicago.com