КАЛЕЙДОСКОП

Събор "Кубрат събира потомците си"

26 септември 2011

Едно от важните събития, което символизира укрепването на българското самосъзнание и утвърждава чувството за самоидентификация на българите е установяването през 2001 г. паметника на Хан Кубрат (на мястото на откритото съкровище) в с. Малое Перещепино, Полтавска област, Украйна.
 

Паметникът бе установен по инициатива на редакцията на в. “Роден край”. В мащабната организация се включиха активно депутатът на Върховната Рада на Украйна от III свикване Николай Габер и екипът на в. “Роден край”.
 

Във връзка с 10-годишнината от установяването на паметника на Хан Кубрат в с. Малое Перещепино, Полтавска обл, редакцията на Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край” обяви сред своите читатели 2011 за година на Стара Велика България. Във всеки брой на вестника тази тема е централна.
 

На 17 септември в с. Малое Перещепино редакцията на в. “Роден край” с главен редактор Дора Костова организира и проведе Събор под надслов “Кубрат събира потомците си”. В Събора взеха участие представители от Генералното Консулство на Р България в гр. Одеса в лицето на консула Розалина Попова, президентът на организацията “Събор на българите в Украйна”, депутатът на Върховната Рада на Украйна от III свикване Николай Габер, представители от администрацията на Полтавска и Одеска област: депутатът на Полтавския областен съвет Дмитрий Христов, председателят на Новосанжарската районна държавна администрация Сергей Шолкопляс, председателят на Новосанжарския районен съвет Владимир Левицкий, кметът на сгт Нови Санжари Андрей Река, кметът на с. Малое Перещепино Виталий Мазан, директор на Малоперещепинското ООУ Екатерина Вергун, представител на Управлението за работа с националностите и религиите на Одеската областна държавна администрация Елена Петрова, гости от България: главният секретар на Асоциацията на българите по света Максим Страхилов, секретар на Парламента на българите по света Зорка Георгиева, учени, работещи по темата “Стара Велика България”, родолюбци — българи от цяла Украйна, а също представители от татарски, чувашки, кримско-татарски етноси, идентифициращи се като потомци на Хан Кубрат, сред които бяха председателят на Центъра на волжко-татарската култура «Алтынай», председател на междунационалните обединения на Запорожка обл. Рахима Ахмерова, главният редактор на кримско-татарския в. «Голос Крыма» Ельдар Сеитбекиров. Общо взето делегациите пристигнаха от различни краища на Украйна и България — Киев, Севастопол, Симферопол, Бяла Църква, Николаев, Житомир, Днепропетровск, Полтава, Измаил, Одеса, Болград, Запорожие, Донецк, Ровное, София, Варна, Панагюрище.
 

Митингът, посветен на 10-годишнината от въздигането на паметник на великия Хан Кубрат, започна с възлагането на цветя към паметника. Главният редактор на в. “Роден край” Дора Коатова представи на присъстващите един от символите на тазгодишният събор — значката, съдържаща кратка, но изчерпваща информация за дадено мероприятие. След това бяха произнесени тържествени и вълнуващи речи, благодарствени думи от местните власти към гостите и участниците в Събора — събралите се българи, които така силно помнят и уважават паметта за своя прародител. Като връхна точка в Събора беше въздигането на знаме, изработено и прокарано хиляди километри от родолюбива българка от гр. Панагюрище, Р България, Елисавета Георгиева. Ръчно изработеното знаме стана символ на Събора и бе предадено в зала-музей на украинско-българската дружба на Малоперещепинското ООУ.
 

Приятно е да се отбележи, че за мероприятието пристигнаха много поздравителни адреси от висши институции на властта както на Украйна, така и на България: от Министерството на културата на Украйна с министър Михаил Кулиняк, Съюза на българските журналистите с главен секретар Снежана Тодорова, Посолството на Р България в гр. Киев в лицето на Извънредния и Пълномощен посланик Димитър Владимиров, Министерството на външните работи на Р България с министър Николай Младенов, Държавната агенция за българите в чужбина с председател Росен Иванов, Международната фондация “Св. св. Кирил и Методий” с главен секретар Михаил Тачев и мн. др.
 

След митинга гостите и присъстващите на празника бяха радушно и топло с хляб-сол посрещнати от педагогическия колектив и учениците в стените на селското училище. Именно тук се разполага наскоро отворената зала-музей на украинско-българската дружба, където се съхраняват материали за десетгодишната история от установяването на паметника на Хан Кубрат, статии, снимков материал за намереното преди почти сто години съкровище, дейността на учителите и учениците в укрепване на връзки между двата братски народа — украинци и българи. За работата на музея разказа учителят по история Анатолий Береза, а една от най-добрите ученички Инна Штепа проведе увлекателна екскурзия из залата, като разказа по подробно за всяко кътче на музея.
 

По-нататъшната програма на Събора продължи с провеждането на кръгла маса на тема: “Стара Велика България и нейните потомци”, събрала широк кръг учени, обединени с работата в проучването на материалите за Стара Велика България. Важно е, че участници в кръгла маса станах последователите на прочутата украинска учена к.и.н. Вера Никаноровна Жук, цял живот посветила на темата за Стара Велика България — Ирина Петренко и Наталия Свмойленко. По време на кръглата маса се разказваха, дискутираха, задаваха различни въпроси и точки, които са актуални за днешната ни история и всекидневието. Времето, отведено за този пункт мероприятието, пролетя доста бързо и много въпроси останаха не обсъдени и не обсъдени, което свидетелства, че темата изисква да бъде разгледана отделно с привличане на още мнозина учени и историци.
 

С поднесено настроение, хубави емоции и с думите “До виждане” участниците в Събора заминаваха в родните си края с надежда за нови срещи на свещената земя, обединяваща народи и нации, от различни краища на света с онази необяснима сила — силата на българския дух.

 

От редакцията:
Считаме, че проведеното мероприятие допринесе за утвърждаване историческата истина, с което българското самочувствие и гордостта за произхода ни ще разшири и укрепи имиджа на България и българщината.
Редакцията на в. “Роден край” с всяко свое действие отстоява мотото на вестника — “Българи да си останем”. Съборът в с. Малое Перещепино още веднъж потвърди основния ни ориентир.


В. „Роден край”, гр. Одеса, Украйна