КАЛЕЙДОСКОП

Засадиха дърво в училищния двор пред Българския културен център в Лимасол

26 септември 2011

На 11 септември в сградата на Българския културен център в Лимасол беше открита новата учебна година. Тържественият момент се случи в присъствието на ученици, учители, родители и гости.


Вече пета година училищният звънец събира жадните за знания българчета в съботно-неделното училище "Св.Климент Охридски" към  Съюза на българите в Кипър. Щастливи сме, че успяхме да ги посрещнем в обновена сграда - дело на доброволния труд на Мирослав Петков, Кремена Манева, Димитър Колев, Сергей Петров, Атанас Андреев, Йорданка Желева, Цвети Йорданова. Благодарим им от сърце, както и на всички други, които помогнаха за това.


Кратка програма от нашите талантливи деца, приветствено слово от г-н В. Вълчев, посланик на Република България в Кипър и питка с шарена сол бяха само част от щастливия ден на първокласниците. Рецитирайки стихотворенията си, малките им очички се пълнеха с възторг. По личицата на децата избиваше лека руменина. Веселите детски гласчета изпълваха училищния двор и класните стаи...


От тази учебна година  са предложени като допълнително безплатно обучение часове по биология, химия, математика, гръцки и английски език. Освен това, има възможност провеждане на подготовка за кандидат-студентски изпити по БЕЛ, география и икономика на България.
 

Поради създалото се напрежение в града, посланик Вълчев отговори на въпросите, зададени от ученици и родители. Към този момент, единственото официално регистрирано училище в Лимасол, е "Св.Климент Охридски" с бенефициент  - Съюз на българите в Кипър.


Красив подарък за първия учебен ден беше засаждането на дърво в двора на училището. Първата копка беше направена от г-н Вълчев. В корените  беше поставена капсула с послание за следващите поколения.


Мили деца, пожелаваме ви много щастливи мигове в любимото ви училище. На добър път!
 

Информацията е предоставена от Съюза на българите в Кипър -  клон Лимасол