КАЛЕЙДОСКОП

Размисъл от Паралимни, Кипър

21 септември 2011

 

На 18.09.11 (неделя) в училище „Народни будители“ в Паралимни открихме третата учебна година! Обявяваме го с особена гордост, защото самото съществуване на българско училище в чужбина значи много. Радостно е и това, че всяка следваща година броят на учениците се увеличава.
 
Третата година на нашето училище събуди у нас асоциацията с третата годинка от развитието на детето. Тогава се проявяват първите признаци на упорство. При нас те намериха израз в отстояване на правото ни на съществуване на острова и правото на образование като български граждани, макар и далеч от Родината.
 
Детето в тази възраст настоява да върши нещата по определен, свой начин. Ние все по-уверено изграждаме свой облик сред българските училища в Кипър.
 
Природата на детето го кара само да решава и да не се поддава на натиск. Ние решаваме сами, поради липсата на опит у нас с училища зад граница.
 
И също като децата сме на принципа „проба-грешка".
 
Надяваме се, че благодарение на нашия опит, както и на този на други училища като нас по света, в новият закон за средното образование ще бъде даден статут и на българските училища в чужбина.
 
В третата година все по-често се чува „Аз искам", „Аз мога", „Аз съм"...
 
Ние също искаме, можем и сме ...будители!
 
Педагози и психолози съветват:
 
За да се справят с детето, родителите трябва да го разбират, да не му се месят много и да не го притесняват. За нас тази роля изпълняват Посолството и Съюзът на българите в Кипър. От сърце им желаем да са все така грижовни и ... да не забравят съветите на специалистите!
 
А сред стиховете и песните за първия учебен ден по-големите ученици включиха и съвети към първокласниците и децата от предучилищната група. Най-малките ученици получиха поздравителни картички.
 
Накрая родителите нe забравиха да ни почерпят!
 
Нели Хайдара – директор на училище „Народни будители” в Паралимни, Кипър