КАЛЕЙДОСКОП

15.09.2011. Мисли от Лондон

21 септември 2011

 

За българските училища в чужбина Първият учебен ден идва в различно време. За някои през август, за други през септември, но като цяло традицията ни е приучила да си знаем и обичаме най-много 15 септември. Денят, в който учениците в България се завръщат след обичното лято в класните стаи.

 

В Лондон Първия учебен ден по традиция си го празнуваме ведно с България – на 15 септември. На този ден оказваме особена чест на новите ни първолаци и 15 септември си е техен.

 

Посолството се изпълва с глъчка на мъници, въздухът е шарен от аромата на цветя, салоните бляскат в усмивки, учителите сме се накиприли с настроение, дипломатите идват, за да видят в поредната година колко още българчета ще зачуруликат А, Бе-то на Солунските братя.

 

Традицията ни е почти четвъртвековна, докосваме вече 25-тата ни учебна година. Започнали сме с двадесетина ученици в далечната 1987-ма. Миналата година ги броихме 250. В момента сме спрели да ги броим, защото сме се захласнали от големия им брой. Всеки ден  – нови желаещи, поне до края на октомври със сигурност ще идват още много.

 

Първолаците ни засега са 30. Но малките 4-5-годишни от неделната група „Азбукарче” преливат ли преливат и се наложи да направим две групи, за да не връщаме никого.

 

И така – началото на тържеството ни е в 18.30. Родителите и гостите са насядали в салона, на сцената ухае прекрасна голяма погача и до нея дъха медец, закичили сме и байрячета, букварите са притихнали в очакване.


В нестройна редичка сред публиката минава нашият нов първи клас. Води го г-жа Невяна Анастасова, която до скоро е учила повечето в предучилищната ни група „Азбукарче”. Най-отпред са знаменосците, пременени в родопски носии. Маршируват под звуците на химна на нашето училище. Преподавателите сме се строили отпред в очакване и пеем, ведно с музиката:

 

Думите са на нашата прекрасна поетеса и писателка, преподавател в гимназията ни – г-жа Здравка Момчева. Тя първа посреща децата с признанието, че  е написала нашия химн с много любов, а музиката е на седмокласника Нино.


Г-жа Анастасова ми предава своите бивши азбукарчета и аз ги приемам с усмивка в новия първи клас, където заедно ще поемем по пътя на кирилските букви. Питам има ли добри деца – всички вдигат ръка. Питам има ли палави деца – само две ръчички щръкват закачливо. Питам има ли красиви деца – цялата детска горица от длани боде високо въздуха. Е, няма начин – весело ще е и таз година в класа ни.

 

Посланик Любомир Кючуков излиза отпред и поздравява и децата, и родителите. Вълнува се, защото е истински закрилник не само на нашето училище, а на всички български училища във Великобритания. Цялото му сърце е с нас и за нас. Да знаете колко е важно това и какви криле ни дава!

 

И тук, идва нещо съвсем неочаквано. Г-н Кючуков отбелязва, че за първи път министърът на външните работи г-н Николай Младенов връчва награди на две директорки на български училища във Великобритания: Златен почетен знак на г-жа Снежина Мечева, директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон и Почетна грамота на г-жа Милена Везенкова – директор на училище „В. Левски” в квартал Баркинг и училище „Розова долина” в квартал Тотнъм.

 

Огромно признание не само за нас – това е признание за всички български учители, директори, настоятели, родители и ученици във всичките близо 200 български светилища по света. Убедени сме, че тези награди ще станат традиционни, защото десетки всеотдайни българи по света ги заслужават.

 

Г-жа Лидия Гюнелиева посрещна първолаците ни със сладката медена погачка и още по-сладки думи за напредък в доброто, нашата незабравима ръководителка по народно пеене – кака Деси Стефанова запя невероятната родопска „Бела сам , бела, юначе”, г-жа Елена Роблес – ръководител на клуба ни по народни танци подари на всеки първокласник по едно трицветно българско знаменце, децата прегърнаха букварите и с това сложихме началото на новата 2011-2012 учебна година.

 

Като подарък за всички в края на тържеството ни прожектирахме най-новия филм за нашето училище, подарен ни от всеотдайния оператор г-н Антон Гутев, който следи с окото на камерата си нашите дни от близо 3 години.

 

Много присъстващи плачеха, гледайки кадрите, защото там бяха децата ни, техните постижения, любовта на хората, градили това училище с толкова обич и всеотдайност.

 

На добър час на всички ни – и в България, и в Лондон, и по целия свят!

 

Снежина Мечева
директор на Българското училище към Посолството в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина