FLASH BACK / СПОМНИ СИ

Празниците в Аржентина и представянето на българската идентичност

09 септември 2011

 

Събота и неделя в края на септември и началото на октомври в Берисо(2010), провинция Буенос Айрес, недалече от аржентинската столица, са дните, в които се провеждат големи празници на имигрантите. В проявите се включват  представители на различни националности, които живеят в региона.  

 

Култури и традиции

 

Фестивалната програма включва представяне на фолклор и национална кухня. Танцови състави, създадени от сдруженията на имигрантите, играят пред публиката традиционни за общностите танци. Нареждат се щандове. Различните имигрантски общности предлагат ястия от своята национална кухня. 


Българската общност представи като новост на празника този път ястието „винен кебап”. Естествено, наредихме на щанда и традиционните баници и баклави.


През празничните дни концертна програма изнасяше нашата фолклорна формация „Седянка”. Красивите национални костюми на изпълнителите и завладяващата хореография създаваха особено настроение. Изявите на танцьорите ни бяха нееднократно бурно аплодирани от публиката.

 

Коронясване на принцеси и царици с поглед към фолклора

 

През първата събота от празничната програма бяха короновани „принцесите”. Традицията повелява да се избира най-красивото момиче за всяка от имигрантските общности. С една уговорка. Всяка една от номинираните претендентки за „титлата” представя в същото време и по един традиционен танц. София Пекарофф изигра една ръченица, събирайки цветя в кошничката си.


Следващата събота състоя изборът на най-красивата в общността ни - „царицата на имигрантите”. Ажален Густинофф, облечена с носия от кюстендилския край, беше по време на конкурса, като че току-що слязла от платната на Владимир Димитров-Майстора…


Ажален е хем много красива, хем силно привързана към фолклора. От малка играе български народни танци. Сега заедно с Леандро Понсе, художествен ръководител на Седянка”, предложиха едно от най-добрите изпълнения на типичен национален танц. И това ни изпълва с гордост. Жалко, че не спечели. За нас обаче най-важното е, че носи България в сърцето си.

 

Български танци…по аржентински улици

 

В Берисо празниците на имигрантите завършват с дефиле по главната улица на града. Изпълнителите от „Седянка” не спряха с танците по време на дефилето от единия край на улицата и чак до другия. Дълго, дълго се извиваше в красива серпантина българският танц.


Точно срещу трибуната с официалните лица за кратко танцьорите се спряха и изиграха една ръченица…В това време представители на дружеството гощаваха с хляб и сол събралите се от специално изпечените за празника три големи погачи.


Концертната програма, изпълнявана на фолклорния състав „Седянка”, е изключително постижение на българската общност. Български танци играят както българи, т.е. потомци на преселили се през първата половина на 20 век българи, така и аржентинци. Повечето от тези, които в момента изпълняват танците, са с български произход. Някои от тях учат в гимназията, а други - в университета. Това са бъдещи инженери, архитекти, икономисти, свързвани един друг от любовта им към българския танц.

 

По информация, предоставена от г-жа Ружка Николова, председател на Културното дружество „Иван Вазов”, Берисо, провинция Буенос Айрес, Аржентина.