FLASH BACK / СПОМНИ СИ

Светлината на българските дни в Лион

15 юли 2011

01.06.2011

Пътуваме на връх 24 май ( 24.05.2011) с високоскоростния влак TGV буквално за часове пребиваване в Лион, който заедно с Лил и Марсилия е в тройката на най-големите агломерации след Париж на територията на Френската република. Пътуваме, избягвайки задръстванията на входа и изхода в големия град, супербързо и скоростно. За нас по-важното в случая е друго: след Париж и Марсилия с Екс ан Прованс, Лион е третият център във Франция, където сдруженията на сънародниците активно работят в името на съхраняването на българската идентичност.


Преди години светлината на българските дни в Лион във взаимодействие с агенцията  идваше от дейността на асоциация „Китка” с президент г-жа Мария Стамболиева. Сега мисията е в ръцете на френско-българската асоциация Echanges Rhone Alpes Bulgarie с президент г-н Христо Костов.  

Големи празници


Във Франция празниците събират хората – по площади, на концерти, за форуми. В Лион българската общност през тази година се събра на 3 март. И както знаем от информацията и новините, пристигащи за паметния концерт тогава, сълзи на радост тук и там са текли от очите на присъстващите, силно развълнувани от прекрасната вечер, посветена на празника, предложила стойностна програма български фолклор.


Срещата на сънародниците е поглед към култура, душевност и духовност. Поглед навътре в себе си.


Няма да е изненада ако кажем, че сънародниците възприемат 24 май като най-светлият български празник. Изразяват желание да бъдат заедно, да се насладят на български народни танци, да чуят някои от най-известните и вечни български песни.


Така ли е и сега?Да. И точно това се случи на 24 май 2011 година.

Големи надежди


Празниците са не просто събитие, което сплотява общността, което насочва към духовното и традициите. Празниците, понякога, повдигат и въпроси – как и дали си общуват сдруженията на българите в чужбина? Нали желаем съвместните инициативи да са обичайна практика.


Като погледнем към Лион се вижда отчетливо – организациите не само че общуват след разноречие и различия как и кой да администрира образователния проект. Стане ли дума за съвместното участие в празниците – двете сдружения са заедно при съставянето на програмата.


Българското училище и новата асоциация в Лион, която го управлява,  стартираха(2010) във взаимодействие с училището „Кирил и Методий” във френската столица, създадено от Асоциацията „Български език – език европейски” с президент Камелия Трибулен-Конакчиева. „Иван Вазов” е четвъртото българско училище във Франция, а вече са 6! В училището сега се обучават 38 малчугани.

Паметен ден


На 24 май в Лион на сцената излизат български деца от България и Франция. Кратка концертна програма изнасят учениците на училище „Иван Вазов” в Лион. След тях са танците и песните, представени от детско-юношеския състав „Звънче” от Шумен.


Красотата на костюмите, динамиката на танците, предложената хореография, бързо, бързо завладяват присъстващите в залата, която постепенно и незабелязано се изпълва докрай. Градусът на настроението непрекъснато расте. Някои пеят заедно с изпълнителите…
Всички се хващаме на хорото накрая. Както си му е редът, то се извива във впечатляваща пъстра серпантина през сцената и през цялата голяма зала на културния център във Вильорбан.


В официалната част, преди концерта, приветствени думи към събралите се произнасят г-н Лоик Шабрие, заместник кмет на Вильорбан, българският консул в Париж г-н Иван Райчев; отец Петър Симеонов, поздравява от свое име и от името на Българската православна църковна община.


Димитър Владимиров, главен секретар на ДАБЧ, прочита поздравителния адрес до организаторите на празника от името на председателя на агенцията Росен Иванов.

Лилия Христова - Каниар


Усмихната, делова и контактна, Лилия Каниар излъчва елегантност и вдъхновение. Личност, която си поставя високи цели и ги постига. Не става дума само за кариера, да се утвърдиш и ръководиш екип, но и заради светоусещането на членовете на семейството.
Малчуганите в семейство Каниар участват активно в живота на българската общност. Дъщерята е от изявените дарования в конкурса „България в моите мечти”. Синът е на сцената, пременен в български национален костюм, внимателен и съсредоточен в рисунъка на българските танци.


Благодарение на контактите и предприемчивостта на  Лилия Христова-Каниар, децата, които ходят на занятия в българското училище на Лион, имат шанса през тази учебна година да посещават в сряда и събота занятия в класни стаи в едно лионско училище в община Лион 4(!).


Българското училище в Лион днес работи от името на създадената асоциация “Български език и култура - европейско културно наследство“. Лилия участва в ръководството на тази структура.

Христо Костов


Мъдър, благороден, ироничен, Христо Костов е изпълнен с много, много обич към България. Хората знаят: каже ли нещо г-н Костов – той го прави, със сигурност.


Уважението към него се осмисля чрез пълните зали, в които се провеждат концертите и празниците на българите в Лион. Той отговаря за провеждането им. Концертите и празниците се посещават и от кмета или зам.кмета на Вильорбан.


Преди две години Христо Костов специално ни потърси в София, за да разискваме виждания и идеи как да се разработи образователен проект в Лион. Днес училището се администрира от друга, самостоятелна асоциация, но двете сдружения са заедно на концерти и тържества, насочени към българи и отворени за французи. Така беше на 3 март, така се случи и на 24 май.


Успешните контакти на г-н Костов с местната френска администрация във Вильорбан, реалното финансиране на проекти и дейности, са безспорни аргументи за това как и кого ценят партньорите: професионалистите, можещите, допринеслите и допринасящите за интеграцията и за просперитета на района и града.

Български дни в Лион


Българските дни в Лион са „точно попадение” в контекста на утвърждаването на българската идентичност. През тази година сънародниците, както на 3 март, така и на 24 май направиха големи концерти, с богата програма, с български фолклор, с участници от родна България.


Събитията не само са популярни сред сънародниците. Също така са и забелязвани от местната администрация. Това са реално големи дни за българите в този край.


Лион е с национална известност за представяне на културни форуми. Празникът на светлината традиционно е на 8 декември. Празникът на музиката е през юни. 24 май може да  се утвърди в публичното пространство като „българският ден”.


Българските студенти в града също могат да предложат в някой от лионските университети, в които следват, именно 8 декември да бъде запомнен и като друг празник: освен като „празникът на светлината”, този ден може да бъде запаметен като друг особен, български ден. Младите хора могат да  направят същия ден…своя празник: презентация, разучаване на български фолклор, парти. Защо не?   

Различни и силни духом


Срещите на представителите на ДАБЧ Димитър Владимиров , гл.секретар и Димитър Карарусинов, гл.експерт, референт за Франция, с представители на двете сдружения преминават една след друга на 24 май интересно и конструктивно. Христо Костов ни подкрепя в желанието да има сдружение на българските студенти и в Лион. Съдейства ни при организирането на среща с български студенти, които учат в университета Лион 2.


Българското училище „Иван Вазов” е много доволно за разработената Национална програма „Роден език и култура зад граница”. Програмата е големият шанс на образователният проект да се утвърди и развие. Благодарни са за подкрепата и сътрудничеството с парижката асоциация „Български език – език европейски”. Съжаляват, че налагането на по-високи такси за обучението на малчуганите може да повлияе за включването  на някое-друго дете в учебния процес. Има безработни родители. С 4 са намалелите ученици при вдигане на таксата от 50 на 100 евро за една учебна година, споделя Лилия Каниар. Смело си мислим - само с 4, защото знаем, че учениците бяха 24, а вече са 38.

Димитър Карарусинов
гл.експерт, дирекция „БОИД”