ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Георги Господинов с италианската литературна награда "Бокачо"

21 септември 2023

Българският писател Георги Господинов бе отличен с италианската литературна награда Бокачо, съобщиха организаторите на сайта на наградата. Той е един от тримата лауреати на приза тази година заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини.
"Днес не живеем в едно време, а в много времена наведнъж. Имаме сериозен дефицит на бъдеще, затова често се въртим в кръг и търсим убежище в миналото. Тази тема е в основата и на романа "Времеубежище", казва Господинов в разговор, публикуван на сайта на наградата, в отговор на въпрос в какво време живеем днес.

Сима Владимирова разговаря с доц.Бостанджиев, сексолог

31 август 2023

Доц.Бостанджиев: Посредничеството на семейния терапевт е решаващо, когато партньорите разберат, че няма как едностранно да спечелят битката. Тогава целта на терапевтичния процес е да се възстанови топлата човешка връзка, при която и двамата да вземат взаимно изгодно и съгласувано решение как да продължат живота си. В някои случаи това може да означава и цивилизована раздяла с максимално редуциране на взаимните загуби.

Людмила Филипова представи най-новия си роман „Войната на верите“

27 юли 2023

Людмила Филипова: "Първото, което открих, когато започнах работа върху Войната на буквите", е, че българите не знаят абсолютно нищо за създаването на нашата писменост. Вторият ми мотив беше, че не ценим азбуката си. Някои хора, особено сред по-младите, намират проблем в това, че буквите ни са различни и чужденците не могат да ни разбират. Третото е един разговор с майки, в който те твърдяха, че скоро езикът ни ще се претопи и затова децата им учат чужди езици, а българският не е толкова важен за тях.