ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Илияна Маринкова разговаря със Здравка Евтимова

16 февруари 2024

Здравка Евтимова: За всеки отделен разказ ми се е случвало да имам план да напиша нещо. За моя голяма радост не се получава нищо от плана, който съм направила - разказът ме изненадва. Обичам изненадите - хубавите, но дори и лошите са добре дошли. Героите в разказите нямат началниците. Аз най-малко съм им началник, никога не съм била началник и винаги съм отказвала да бъда. Когато разказът избяга и прави каквото желае, героите постъпват както желаят, аз се чувствам много щастлива, защото отново не съм началник, а съм просто човек, който живее временно в тази история, в разказа, след това си тръгва и очаква разказът да за заживее в сърцето му. Понякога това случва, понякога не.

Людмила Еленкова разговаря с Георги Милков

25 януари 2024

Георги Милков:Първото представяне на книгата „Истории от ръчния багаж“ извън София всъщност беше именно в „Хеликон“ в Бургас. Незабравимо изживяване заради приятелството, което срещнах. Дори не предполагах колко прекрасно ще бъде – първо заради сърцатото гостоприемство на работещите в книжарницата, след това заради всички хора, които се бяха събрали за представянето. Някои носеха малки подаръци – домашно сладко от смокини, сладкиши, шоколад, вино, картички, малки сувенири… Нямах време истински да се замисля колко трогателно бе всичко това, защото тази спонтанна любов ме засипа така неочаквано. Беше не просто представяне на нова книга, а споделено емоционално тържество!

Виктория Костова разговаря с Георги Милков и Георги Любенов

12 януари 2024

Георги Милков: Ерата на фалшивите новини окончателно настъпи вследствие на силата и бързината, с които новите технологии позволиха на този океан от непроверени информации без надежден източник да ни залива по всяко време на денонощието. Но колкото и безнадеждно да изглежда, точно в това разюздано откъм информационни канали време има нужда от територия на качествената журналистика. Дори тази територия да изглежда като миниатюрен остров насред океана от информационна вакханалия. Това е като твърда земя, на която би могъл да стъпи уверено всеки, който не иска да се удави в мрачните дълбини на фалшивите новини.