ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Людмила Филипова: “Войната на буквите” накара мнозина да мислят и говорят на исторически теми

30 март 2023

ДЛюдмила Филипова: Докато Западна Европа тъне в най-тъмните векове на невежеството си, в преследване и унищожение на всеки порив за наука, забрана дори на медицината, смърт от епидемии, лов на вещици в лицето на можещите и знаещите и блянове за дракони, готически стил и католически дух, то в България е създадена една от най-силните империи за времето. Устроени били цели две азбуки за българския език, които ще придобият световна значимост в идните векове.

Галин Стоев: Никой не може да ти отнеме вътрешната свобода

23 март 2023

Галин Стоев: "Това беше толкова непостижимо, че желанието ни ставаше десетократно по-голямо" - българският режисьор Галин Стоев си спомня с усмивка за неустоимото желание на неговата генерация творци да открие западната култура, от която е била лишена.
"Четяхме всичко, свързано с Новата вълна, въпреки че дори нямахме достъп до филмите", спомня си режисьорът.

Виктор Божинов: Музиката е може би най-силното изкуство

16 март 2023

Виктор Божинов: Беше интересно и да помислим какво се случва с тези хора 30 години по-късно. Доколко времето ги промени? Доколко тези хора станаха конформисти? Доколко притъпиха онази искра да създават добро и да правят качествена музика? Дали животът ги пое по комфортния път? Дали пътят им е удовлетворителен? 30 години по-късно, като си спомниш от къде си тръгнал и си направиш равносметка сега къде си, дали е това, което си искал? Дали можеш нещо да промениш? През тези 30 години животът те е срещал и разделял с различни хора. Доколко тези раздели са толкова непреодолими?