ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Теодора Димова: Нашето общество никога не е било толкова раздробено и настръхнало

08 декември 2022

Теодора Димова: Хората, които са прочели романите, казват, че са го направили на един дъх, това на един дъх идва, защото не мога да спра да разказвам, имам да казвам и още, и още, и затова се получават тези дълги изречения, някои ги харесват, други ме обвиняват за това. Но това е моят начин на писане и ако аз не уловя още в самото начало този ритъм, понякога той става съвсем различен и изреченията стават нормални. За мен това е моят стил и той не е измислен, нарочен, за да бъде по-интересен и различен от останалите, просто ритъмът е този, който ме води при писането.

Доц. Спас Ташев. Македонските българи в Нова Зеландия

01 декември 2022

оц. Спас Ташев: През втората половина на 40-те и началото на 50-те години на ХХ век стотици бежанци, предимно младежи, бягат от южните райони на Югославия и България към Гърция. Те недоволстват от репресивната политика на новоустановените комунистически режими, които съгласувано провеждат денационализация на българското население във Вардарска и Пиринска Македония. Част от тях – около 700 души – са настанени в лагера Лаврион край Атина. Поради лошите условия те търсят съдействието на Международния червен кръст и ООН, за да напуснат Гърция. През 1951 г. започва извозването на лагерниците. Едни тръгват към Аржентина, други към Бразилия, а останалите чрез три парахода се отправят към Нова Зеландия.

Доц. Спас Ташев: Македонските българи в Австралия

24 ноември 2022

Доц. Спас Ташев: В края на 20-те години на XX в. обаче започва голямата депресия, САЩ затварят своите врати, а на говорещите английски език македонски българи като основна възможност им остава да поемат към Австралия. По този начин в Мелбърн, Пърт и други австралийски градове възникват многобройни български колонии, дори се обособяват български индустриални отрасли.