ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

ТЕОДОРА ДИМОВА. ПСАЛОМ 102

29 април 2021

Благославяй, душо моя, Господа, и цялата моя вътрешност да благославя Неговото свето име.
И душата ни, но и онази наша духовна и физическа, позната и непозната вътрешност, която виждаме на рентгенови снимки или на ехограф, или на непонятните снимки от скенер или от ядрено магнитен резонанс. Тази наша вътрешност е призована да благославя името на своя Творец. Тази наша вътрешност, която във филма на Мел Гибсън „Възражение по съвест” с поразяваща изобразителност и експресивност за миг само се разкъсва на парчета и се изсипва върху земята, разоравана от бомби и снаряди. Тази наша вътрешност, която в дни на здраве ние едва забелязваме или смятаме за даденост и която става единственият ни проблем, когато е поставена под заплаха. Когато ни присвие коремът, когато ни се повиши температурата, когато лекарят ни каже, че операцията е наложителна, когато можем всеки миг да се разболеем от смъртоносния вирус, когато върху частица от тази наша вътрешност бъде поставена тежка диагноза. С всяко дихание на тази вътрешност сме призовани да благославяме Бога. Сърцето ми да не спира да бие и да животвори тялото ми. Но и да се разширява за Бога.

Георги Господинов:Вирусът на миналото

22 април 2021

Този вирус се оказа и вирус на миналото: обзе ни носталгия по света от вчера. Скоро очаквам да ни залее втора вълна на носталгията - по дните в карантина, когато бяхме разделени, но все пак заедно.Проф. Пламен Павлов. Първата легия – предвестник на българската армия и държава

15 април 2021

Проф.Пламен Павлов: Значението на Легията като принципно ново явление в българското националноосвободително движение е изтъквано неведнъж от специалистите. Въпреки това, и до днес „Четата на Раковски“, както я наричат мнозина съвременници, не е проучена пълноценно, не е осмислена като обществено-политически феномен.
Поради оскъдицата от документи има и ред спорни въпроси, които чакат своето решение. Не бива да забравяме обаче, че Първата българска легия е школата, в която израстват ярки имена на българската революция – Васил Левски, Стефан Караджата, Матей Преображенски, Христо Иванов Големия, Иван Кършовски, Христо Македонски, Димитър Попгеоргиев Беровски и десетки други борци за българската свобода.