ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Теодора Димова. Светът утре

30 юни 2022

Дочитам прекрасната книга на Стефан Цвайг „Светът от вчера“. По някакъв парадоксален начин тя ме провокира да мисля за света утре. Светът утре не може да бъде описан така образно и духовно, както Цвайг рисува спомените на един европеец. Но светът, в който ще живеем в близките години, а по-младите ще преживеят живота си в него, ще бъде също така наситен с чаровни преживявания, радостни проблясъци, последвани от внезапни беди, колкото и да бъде различен, в него ще се редуват дни и нощи, оставящи своите отпечатъци в паметта ни, предизвикващи трепети или плач, които ще се редуват в неравноделни тактове, ще прилича по много неща на света от вчера, но и ще се различава по много неща, което ще го прави да изглежда съвсем различен, и тази разлика ще предизвиква у едни тъга и носталгия, а други ще бъдат потопени в него така, че ще им се струва, че светът от вчера изобщо не е съществувал.

Георги Господинов: Трябва да си върнем усещането за общност...

23 юни 2022

Георги Господинов: Много ми иска през 2022 година да направим няколко малки крачки. От една страна, към това да си върнем усещането за общност - това усещане, което имахме донякъде в началото на пандемията. Да укротим, да смирим истерията, която ни беше завладяла през тази изминала година, и да започнем да си приказваме.

Георги Господинов отговаря на Макс Фриш

09 юни 2022

Георги Господинов: Медицината потвърждава, че когато човек има изключително силна памет, той не може да обобщава и да мисли абстрактно, не може да проследява невидимите връзки между нещата. Абстрактното мислене изисква самоти и пусти полета в мозъка, които да бъдат запълвани. Можеш да имаш всички парчета на пъзела, но са ти необходими точно тези криволичещи дъги, които ги свързват, за да сглобиш цялата картина. Това се случва при разказването на истории. Това прави литературата.