ПОСТИЖЕНИЯ

Силвия Аздреева изкачи Еверест след него и Лхотце

11 август 2022

„Стояхме на 50-ина метра един от друг и „се гледахме“. Аз и Еверест. Нямах сили да стигна до него. Представяте ли си го?“, изяснява ситуацията смелата жена.

През 2022 петричанката ни изуми. Постигна нещо невероятно и непознато за българския алпинизъм до този момент: изкачи Еверест след него и Лхотце.

„Силвия пренаписа историята на българския алпинизъм“, обяви родна медия.

Реализиращ се в Америка творец се представя и пред българска публика

13 юли 2022

От дълги години той живее и твори в Ню Йорк. Банкноти с отнета номинална стойност са превърнати от художника в произведения на изкуството.

В Америка творения на Хубен Черкелов има в престижни музеи. Заминал е, защото иска хоризонт и признание.

През последните години той на няколко пъти бе с произведенията си в България. И това прави творчеството му по-разбираемо или по-разпознаваемо и от българската публика.

Веско Ешкенази е от професионалистите отдадени на мечтите

15 юни 2022

Има звезди в професията със световна слава и признание. Виртуозният цигулар е от най-бляскавите имена на съвременна музикална България.

Кариерата на цигуларя се развива в Нидерландия. След 2000 година той е концертмайстор на световно известния амстердамски оркестър Концертгебау.

Славата на оркестъра е огромна. И това гарантира или провокира стремеж към отдаденост. Веско Ешкенази е силно отдаден на класическата музика.


Музикантът свири на цигулка Гуарнери дел Джезу. Стойността на инсрумента се измерва със стойността на цигулките Страдивариус.