Текущи Събития

Извънредни парламентарни избори 2022

12 октомври 2022

През лятото на 2022 година президентът Румен Радев насрочи извънредни парламентарни избори на 2 октомври. До този ситуация се стигна след като ИТН („Има такъв народ“) напусна управляващата коалиция и в НС бе гласуван вот на недоверие на кабинета „Петков“. Неуспешни бяха и трите опита по Конституция да се състави кабинет в действащия парламент.

Правителството на премиера Кирил Петков от ПП и след вота на недоверие продължаваше да разчита на подкрепата на три формации – ПП(„Продължаваме промяната“), БСП и „Демократична България“(ДБ). В същото време в хода на проучване на възможностите за съставяне на ново правителство на... тристранната коалиция, и връчен мантат от президента, стана ясно, че за кабинет ще се разчита на гласовете на ...независими депутати.

Към момента на връчването на проучвателния мандат потенциално ПП можеше да разчита на гласовете на 6-ма независими депутати, напуснали ИТН. За мнозинство в пленарна зала при гласуване на кабинет им бяха необходими...12. И предложен кабинет от ПП не бе внесен за гласуване в пленарна зала.

През юни/юли страната беше обхваната от няколко кризи: висока инфлация, енергийна криза, бушуваща война Русия-Украйна, политическа криза...

Извънредни парламентарни избори 2021 – 2.0

18 ноември 2021

През ноември 2021 г. се състояха нови извънредни парламентарни избори. Това бяха втори по ред проведени извънредни парламентарни избори …през 2021 г.
При извършеното паралелно преброяване 100% на социолозите от "Алфа рисърч" се получиха следните резултати: ПП - 26.3%, ГЕРБ - 23.2%, ДПС - 11.6%, БСП - 10.9%, ИТН - 9.6%, ДБ - 6.5%, "Възраждане" - 4.8%. Активността на парламентарните избори беше 39,1%.

Извънредни парламентарни избори 2021

16 юли 2021

До провеждането на извънредни парламентарни избори се стигна след като създеното НС в резултат на проведените редовни парламентарни избори, състояли се на 4 април 2021 г., не можа да излъчи кабинет.
Използвани бяха и трите възможности за сформиране на кабинет. С някои нюанси. ГЕРБ излъчи кабинет, но не намери подкрепа за мнозинство. Проектът не беше внесен за гласуване в пленарна зала.
ИТН получи от президента втория мандат за съставяне на правителство. ИТН бяха втора политическа сила на изхода от урните, която изпревари БСП.От ИТН обявиха, че те не приемат съставяне на кабинет с подкрепа на някоя от системните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. И върнаха мандата на президента.