Текущи Събития

Избори 2023. Местни избори

06 ноември 2023

Това не бяха поредните предсрочни парламентарни избори. Практика, позната ни от предходни години. Когато политическите субекти в парламента не съумяваха да излъчат редовен кабинет. На местните избори се решават местни проблеми: градоустройство, инвестиции, развитие на микрорайони или благоустройство на квартали.

Извънредни парламентарни избори 2023

04 април 2023

Още на 03.04. 2023 г. ЦИК излезе с информация, че при 95.89% обработени СИК протоколи в РИК на първото място с 26.51% от гласовете заставаше ГЕРБ-СДС. "Продължаваме промяната - Демократична България" ги следваха с 24.90%. "Възраждане" бяха трети с 14.38%. ДПС получаваше 12.95% от вота. Гласувалите за "БСП за България" бяха 8.97%, а "Има такъв народ" имаше подкрепата на 4.16% от избирателите.

Извънредни парламентарни избори 2022

12 октомври 2022

През лятото на 2022 година президентът Румен Радев насрочи извънредни парламентарни избори на 2 октомври. До този ситуация се стигна след като ИТН („Има такъв народ“) напусна управляващата коалиция и в НС бе гласуван вот на недоверие на кабинета „Петков“. Неуспешни бяха и трите опита по Конституция да се състави кабинет в действащия парламент.

Правителството на премиера Кирил Петков от ПП и след вота на недоверие продължаваше да разчита на подкрепата на три формации – ПП(„Продължаваме промяната“), БСП и „Демократична България“(ДБ). В същото време в хода на проучване на възможностите за съставяне на ново правителство на... тристранната коалиция, и връчен мантат от президента, стана ясно, че за кабинет ще се разчита на гласовете на ...независими депутати.

Към момента на връчването на проучвателния мандат потенциално ПП можеше да разчита на гласовете на 6-ма независими депутати, напуснали ИТН. За мнозинство в пленарна зала при гласуване на кабинет им бяха необходими...12. И предложен кабинет от ПП не бе внесен за гласуване в пленарна зала.

През юни/юли страната беше обхваната от няколко кризи: висока инфлация, енергийна криза, бушуваща война Русия-Украйна, политическа криза...