Архив

този месец ви представяме: Българската общност във Франция

 

След 1945 година в Нидерландия се заселват емигранти от България по икономически и политически причини.

 

До настъпването на демократическите промени от 1989 година, българската общност в Нидерландия е сравнително малобройна.

 

Преобладаващата част от българите са добре интегрирани в холандското общество. Притежават висок образователен ценз и добър социален статус.

 

Най-често се срещат специалисти в областта на инженерните и приложните науки, информационните технологии, медицината и изкуствата (музиканти инструменталисти).

 

През 1982 година е създадено Холандско-българско дружество за приятелство. След разпускането на културно-просветното дружество на българите в Холандия "Отец Паисий" приобщава и неговите членове.

 

Холандско-българското дружество за приятелство обединява няколко десетки общественици, учени, бизнесмени и почитатели на българската култура.

 

С организацията са свързани авторитетни личности, между които и Вивиан Мертенс, бивш посланик на Кралство Нидерландия в Република България.

 

През 90-те години председател на дружеството е Корнелиус ван Лент – дългогодишен приятел на България. Контактите му с нашата страна продължават повече от 30 години.  Награден е с орден "Мадарски конник" за заслуги в развитието на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

 

В Нидерландия живеят и творят прекрасни български музиканти, като пианистката Мариета Петкова и цигуларят Веско Ешкенази. През 2015 г. Веско Ешкенази е избран да бъде посланикът на НДК по света в сферата на класическата музика.

 

През последните години нарасва интересът на българите да пътуват в Нидерландия и остават да работят там. Увеличава се и числото на българските студенти, които учат в нидерландски висши училища.

 

Цифрата на българите в Нидерландия е сложно да бъде прецизирана. Статистическите данни обхващат само лицата с българско гражданство, които имат адресна регистрация в общината по местоживеене.

 

Според референт за България в дирекция в МВнР на Нидерландия, която се занимава с малцинствените групи, в началото на XXI в. българите в страната са били към 1500.

 

Неофициална информация, също от първите години на XXI век, обаче, сочи, че и тогава българите в кралството са били над 6000-7000.

 

Съгласно най-нови данни на Централното статистическо бюро на Нидерландия , през втората половина на 2013 г. българите в страната са 20 754.

 

През последните години са създадени няколко асоциации и български училища. Сред тях е българското училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Лайден, най-старото и най-представително българско училище в Нидерландия, с директор Ариета Семерджиева.

 

Основани  са и други български училища, като „АБВ” в Амстердам, с инициатори Елица Йорданова и Камелия Стефанова,  и „Св.Кл.Охридски” в Ейдховен, които работят по програма и постановление, финансирани от българската държава. Има и второ училище в Амстердам, което предлага специфична програма.

 

Асоциациите и училищата развиват активна извънкласна дейност, редовно отбелязват български празници, представят концертни програми.

 

Българските неделни училища в Лайден и Амстердам са участници в традиционните конкурси на Държавна агенция за българите в чужбина за изобразително изкуство, литература и народно пеене.

 

Образователните звена и асоциациите в Лайден и Амстердам се включват и в други инициативи, като фестивали на българите по света, провеждащи конкурси за есе и рисунка, организирани от асоциация на българите в Мадрид и подкрепени от агенцията.

 

От 2003 година  в Нидерландия излиза сп.”Диалог” с главен редактор Даниела Горчева. Изданието предлага коментари, публицистика, новини за изяви на български музиканти в Нидерландия.

 

Създаден е информационен портал „Емигрант BG” , с редактор Дорис Александров. Порталът променя облика си през годините. Предлага различни възможности за общуване между българите по света. Утвърждава се като иновативна и инициативна медия. Създава се сайт за изкуство и култура на българите по света.

 

В Нидерландия е учредена и регистрирана през 2000 г. Българска православна църковна община (БПЦО) "Св. Преподобний Паисий Хилендарски".

 

Българският център в Хага организира консултации за български граждани. Съдейства за решаване на проблеми с холандски институции, попълване на документи, предоставя информация.

 

Дирекция „Български общности и информационна дейност”


 

 

 

Коледно вълшебство в Българското училище в Лайден
 
Топли усмивки, тържествени изяви, голямо вълнение и бурни аплодисменти. Това предложи нашият празник, посветен на Коледа и Нова година, подготвен от Българското  училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия.
 
Празникът се състоя на 13.12.2014г. Залата беше изпълнена с развълнувани деца, родители и преподаватели. Наши гости на този празник бяха Георги Георгиев – завеждащ Консулска служба в Българското посолство в Хага, Нидерландия и госпожа Х. Енсинг - директор на  холандското училище „Де Звалю”.
 
Тържеството, посветено на Коледа и Нова година,  беше открито от г-жа Ариета Семерджиева, директор на училището. Тя  приветства учениците и гостите на тържеството. Последва празничната програма, в която се включиха ученици от всички класове. Заредиха се песни, танци, сценки.
 
С остроумни гатанки децата от предучилищната група развеселиха публиката.След тях първокласниците ни върнаха в детството с танц под звуците на „Над смълчаните полета”.
 
Тържеството придоби задушевен облик с топлите пожелания към всички нас, отправени от второкласниците, за много здраве, късмет и благоденствие. Коледни сценки предложиха децата от 3 клас. Учениците от 4 клас се превъплътиха в репортери и телевизионни звезди, като разглежданата тема бе: Коледа и Нова година.
 
С чудесното си изпълнение на  народния  танц „Шарена китка”, детската танцова група на училището подпомогна празненството да придобие български народен характер.
 
Най-големите ученици от 5,6,7,8 клас бяха подготвили специално за празника коледарска сцена. Малчуганите от детската градина пък изиграха „Зимно хорце”.
 
С много настроение всеки клас искаше да участва в празничната програма. Прекрасните коледни песни, изпълнени от децата, допълваха празничната атмосфера. 
 
Уменията и творческите способности на децата, представени пред родители и гости, бяха оценени и от Дядо Коледа и Снежанка, които раздадоха на всички малчугани подаръци. Последва  весела новогодишна томбола, много музика и народни танци.
 
Събитието приключи около богата празнична трапеза, подготвена от родители и спонсори - български фирми, приятели на училището.
 
Сигурни сме, че всички, които бяха докоснати от това коледно вълшебство, с нетърпение очакват следващата изява на Българското училище в Лайден! 
 
Весела Коледа и Щастлива Нова година! Бъдете здрави, щастливи и добри!
 
 
Анета Божикова, преподавател по Български език и литература
Българско училище „Св.Св.Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия
 

Публикува се по: www.rodinabg.net

 

  

 

В името на свободата и нравствената чистота…

 

"За всеки българин 3-ти март е велик ден от българската история - ден, в който се прекланяме пред героизма, свободолюбието и нравствената чистота на хилядите знайни и незнайни народни герои”. заяви в интервю за Агенция „Фокус” Ариета Семерджиева, директор на Българското училище "Св.Св.Кирил и Методий", Лайден, Нидерландия.

 

Ариета Семерджиева посочи, че „това е и ден, с който се слага началото на възстановяването на българската държавност и започва изграждането на съвременна България”.

 

„Българската общност в Нидерландия, която е свързана и съпричастна с дейността на Българското училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Лайден, ще отбележи Трети март с празнично събрание”, коментира тя.

 

Пред информационна агенция „Фокус” Ариета Семерджиева подчерта, че „българските празници и тяхното честване са от огромна важност за съхраняване на националното самосъзнание, българската идентичност и национално самочувствие”.

 

„В училищният календар на българското училище "Св.Св.Кирил и Методий", Лайден, Нидерландия, тези дни заемат специално място и подготовката ни за тях започва с много ентусиазъм седмици преди самата дата”, припомни Семерджиева.

 

„На 7 март 2015 г. организираме тържествено честване на 3 март - Националния празник на Република България. В началото на празничното събрание ще прозвучи химнът на Република България и всички заедно – учители, ученици и родители ще посрещнем националния трибагреник, носен от ученици-знаменосци”, поясни директорът на Българското училище в Лайден.

 

„Тази година ще отбележим 3 март с кратка тематична литературно-музикална програма. Тя включва откъси от литературни творби в изпълнение на наши ученици – „Опълченците на Шипка” от Иван Вазов, стихотворения за трети март и Родината от Ангелина Жекова и Атанас Далчев", каза още Ариета Семерджиева.

 

На празника ще има исторически поглед към светлата дата от българската история, съобщи директорката, ще звучат и възрожденски песни. Програмата е подготвена от учителката по български език и литература Мануела Денева заедно с ученици.

 

Публикува се по:

 

Информационна Агенция „Фокус”,
focus-news.net/news/2015/03/03/2031868/arieta-semerdzhieva-direktor-na-balgarskoto-uchilishte-v-layden-za-vseki-balgarin-3-ti-mart-e-velik-den-ot-istoriya.html

 

 

 

 

Важни линкове и контакти:

„Емигрант BG”
Уеб-сайт:
www.nl-bg.com

http://www.emigrant-bg.com/

 

 

Българско училище „Св.Св.Кирил и Методий” - Лайден
Уеб-сайт:
www.bgschool.nl

 

Българско училище „АБВ” – Амстердам
http://www.bgschoolamsterdam.nl/

 

Сп.”Диалог”
danielagortcheva@wanadoo.nl

 

Български център – Хага
Място: Български център/НПО/ , Zieken 103, 2515 SB Den Haag
Време: Всяка сряда от 18.00 до 20.00 часа.
Aдрес за кореспонденция: Waterlandsingel 57, 2548 SN, Den Haag