СРЕЩИ

Проф. Пламен Киров: Процедурата по сформиране на кабинет отнема месец-месец и половина

28 април 2021

- Всичко зависи от начина, по който ще подходи втората по численост група на ИТН. Ще трябва да бъде излъчено правителство на малцинството, ако бъдат предложени премиер и министри само от средата на тази сила. Ако бъдат направени опити за създаване на коалиция, тук нещата вече стават още по-сложни. Защото, ако това са коалиционните партньори - „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, гласовете не им стигат. Те трябва да се обърнат или към БСП, или към ДПС за подкрепа, а са настроени твърде анти към тези партии, защото ги смятат за партии от статуквото.

Проф. Михаил Константинов: 43% от избирателите избраха да гласуват преференциално

21 април 2021

Проф.Михаил Константинов: Само на тези избори трябваше да обработим 13 милиона числа или 4 пъти повече, отколкото на последните парламентарни избори през 2017 г. Работеше се на три смени по 24 часа в денонощието. Ако не бяхме организирали така работата, имаше опасност да се забави обработката на резултатите извън законово определените срокове. Ние обаче се справихме отлично и на мен изобщо не ми е неудобно да го кажа. За мен беше чест и привилегия да бъда член на този колектив.

Проф. Александрова, БАН: Ваксините не са вълшебна броня, но предотвратяват тежко боледуване

14 април 2021

Проф.Александрова: Затварянето на градове и държави (т.нар. локдаун) е непознато до скоро явление, което преобърна живота ни през последната година и ни изправи пред неподозирани икономически и социални проблеми. Подобна мярка е прилагана в почти всички страни, с много малки изключения, но за различен период от време – от 4 дни в Турция до над 300 дни в Катар. Пионер в тази област е гр. Ухан, където 14-милионното население остава напълно заключено за 76 дни. Експертите изчисляват, че това е предотвратило между 0.5 и 3 милиона инфекции и между 18 000 до 70 000 смъртни случаи. Което, разбира се, е за сметка на отрицателното въздействие върху икономиката и личната свобода на хората. Животът обаче е най-голямата ценност.