СРЕЩИ

Диян Стаматов: Първокласниците не могат да постигнат резултати, ако започнат онлайн

15 септември 2021

- При ротационен режим първи онлайн ще бъдат 11-и и 12-и клас. Какво продиктува промяната на випуските, които ще преминават към обучение в електронна среда?
- Миналата година редуването започна малко след средата на втория учебен срок и поради тази причина бе акцентирано върху випуските, които са преобладаващо завършващи (7-и и 12-и клас), които трябваше по-интензивно да се въртят. В тази ситуация има някаква логика да се въртят така. Най-дисциплинирани са втори гимназиален етап, а след тях първи. Затова е редно тяхното редуване да върви надолу, за да няма алогичност в последователността им. Миналата година най-ощетени бяха шести клас, които по стечение на обстоятелствата бяха по-дълго в електронна среда. Редуването в момента трябва да бъде добре подредено, за да няма засегнат випуск.

Проф. Илко Гетов: Ваксините са ефективни, пазят и от разпространение на заразата

01 септември 2021

Проф. Илко Гетов:Говорим специално за реакциите след ваксина, свързани с тромботични и тромбоцитопенични инциденти, не говорим за стандартните постваксинални реакции, които са си описани в кратката характеристика. Европейската агенция по лекарства излезе с обобщение за първите три месеца – 0,3% от ваксинираните са получили нежелана постваксинална реакция, става дума специално за AstraZeneca. Това означава, че е много рядко. На практика шансът да се появи сериозна реакция е изключително нисък, докато при другите иРНК ваксини на Pfizer и Moderna се касае по-скоро за алергични реакции, свързани с използването на едни специфични помощни вещества на основата на полиетиленгликол в самата ваксина.

Владимир Карамазов и Теодора Духовникова - заедно в живота, заедно в сериали

25 август 2021

И това се това се случва на театрална сцена и във филмите. А в живота са семейни приятели и според актьора именно тази дружба помага и на двамата, за да играят убедително двойка на екран и сцена. “Радвам се, че точно с нея трябва да имам такива сцени, защото то не е толкова лесно, ако не познаваш партньорката си“, каза преди време актьорът пред „Телеграф“ по повод на екранната си любов с Духовникова. В сериалите обикновено Евтим Милошев им дава роли на влюбени. Така бе в историческата драма „Дървото на живота“. След това между тях пламна сложна екранна любов в криминалето „Дяволското гърло“.