СРЕЩИ

Проф. Радостина Александрова: Мю може да е най-приспособеният за „бягство“ от имунната ни система

20 октомври 2021

Проф. Радостина Александрова: ...От Великобритания, където също доминира вариантът Делта, а напълно ваксинирани са 64% от населението, не идват тревожни сигнали. За сравнение, в Тексас процентът на напълно ваксинираните е малко над 48%. Доклад на CDC заключи, че посещенията на спешно отделение и приемът на деца в болница поради COVID-19 през месец август 2021 г. са били съответно 3,4 и 3,7 пъти по-високи в щатите с по-нисък дял ваксинирани в сравнение с тези с по-широк ваксинационен обхват.

Диян Стаматов: Учениците да се редуват през седмица при локдаун

13 октомври 2021

Диян Стаматов: Имахме тестване първата седмица преди началото на учебната година. В него се включиха 20 неваксинирани колеги. Те не показаха положителни проби. Към момента ваксинираните учители в 119-о СУ са 53%. Почти всички са преболедували. Доста диаметрално противоположно е мнението на колегията, както и на цялото ни общество по отношение на ваксините. Личната свобода и пространство в тази ситуация трябва да се запазят, но винаги съм смятал, че трябва да работим присъствено, за което пък трябва да създадем необходимите условия.
- Възможно ли е да се запази присъственото обучение през цялата учебна година?- За голямо съжаление

Акад.Богдан Петрунов: Ротацията на учениците два пъти намалява риска от заразяване

06 октомври 2021

Акад. Богдан петрунов: Много е вероятно да бъде необходимо прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19. Това ще бъде наложително според международната информация, която се получава. Освен това прилагането на трета доза вече е практика в част от европейските страни, САЩ, Израел. Ще бъде необходима, защото данните показват категорично, че ваксиналният имунитет продължава 10-12 месеца, но след това започва да избледнява. Учените още не знаем докога ще продължи тази защита, особено за хората, които са с отслабена имунна система, възрастните хора, имуникомпрометираните...