СРЕЩИ

Крепостта Вишеград e културно-историческа атракция, казва ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ

21 юли 2021

Проф.Овчаров: Крепостта Вишеград е един прекрасен замък. Запазен е на 10-11 м височина. През 1206 г. в него се избира вторият император на Латинската империя Хенрих, след като кръстоносците разбират, че брат му Балдуин е убит в Търново от Цар Калоян. Както добре знаем, Балдуин е пленен година по-рано.
- Досега там правени ли са разкопки?
- Много отдавна - преди 40 години са правени частични, сондажни разкопки. Покойният Иван Балкански бе един голям ентусиаст. Той обикаляше обектите в Източните Родопи, почти навсякъде беше проучвал по малко, включително и на Перперикон. Но това са малки разкопки, които не позволяваха да се види блясъкът на обекта.

Интервю на министър-председателя Стефан Янев за швейцарското издание „Блик”

14 юли 2021

Стефан Янев: Общественото мнение в Европа се формира от националните медии, които невинаги разбират какво се случва тук. Често източниците им са от местните медии, а те в много случаи не са много обективни. Поради това е много трудно да се каже, че това, в което вярва общественото мнение в Европа, е реалната истина. Ако искат да разберат истината, да изпратят репортери тук, да разговорят с обикновените хора на улицата, да си изяснят какво се случва реално."

Росица Матева: Трябва да има втори шанс за гласуване и при машинния вот

07 юли 2021

Росица Матева: Надяваме се, че няма да има проблеми с електрозахранването за толкова дълго време в местата, където има избори. В предишни избори са се случвали такива моменти, но винаги са били за кратко. Ще се действа според възникналата ситуация. Ако в секция, в която има две машини, едната по някаква причина спре, вотът продължава с втората машина. И няма да се включи едновременно с това и гласуване с хартиени бюлетини. Само при условие че не може да продължи гласуването и с втората машина, тогава се преминава към хартиени бюлетини.