СРЕЩИ

Д-р Ирина Владикова: В неделните училища целим да запазим българските корени на децата

29 ноември 2021

По неофициални данни броят на българските училища зад граница е над 400. От тях около 385 са в постановлението на Министерски съвет или работят по националната програма „Роден език зад граница”. Те са по всички континенти. В Германия, Гърция, Англия, Испания броят на училищата е значително голям. Лондон, например, има 14. Сега се радваме на ново училище в Грузия. Много училища вече отбелязват своите юбилеи. Това говори за стабилност в системата, отговорност и в бъдеще децата да имат възможност да изучават своя език. На 24 май ние също ще отбележим 30-годишнината от основаването ни.

Андрей Новаков, Евродепутат: ОРЕЛ ще намали цените на колите втора ръка

23 ноември 2021

Андрей Новаков: Системата работи. Направени са вече няколко експеримента и е напълно функционална. Има няколко държави, които я използват. Предстои да включим всички членки на Европейския съюз. Надявам се да има резултат за най-крайния потребител в най-скоро време.

– Кои държави са вътре и България сред тях ли е?
– В момента в програмата са Франция, Полша, Унгария и Испания. В последните дни имаме заявка и от Хърватия. Ние не сме вътре все още.

Проф. Иво Петров: Ваксинираните със сърдечни усложнения са под 0,1 %

16 ноември 2021

Проф. Иво Петров: Иска ми се да вярвам, че ситуацията не е толкова лоша. Имаме основания и условия за това, очакванията ни да не са толкова негативни както преди 6 месеца. Първо има повече ваксинирани сред населението, тоест те са потенциално защитени от гледна точка на развитието на тежка инфекция и от гледна точка на разпространение на инфекцията. Но ваксинираните трябва да са повече, за да имаме системна защита.