КАЛЕЙДОСКОП

Училище „Иван Вазов“ в Престън търси да назначи учител

28 август 2023

 

 

Българското училище „Иван Вазов“ в Престън, Великобритания, търси учител. Това се налага поради разширяване на дейността и увеличаване броя на учениците през новата учебна година, става ясно от публикация на образователното средище във Фейсбук. 

 

Изискванията към кандидатите са да имат завършена начална или предучилищна педагогика,  българска филология,  история или география; желание за работа с деца; възможност за работа в съботните и/или в неделните дни.

 

„Ако си достатъчно мотивиран и отговорен човек, ако имаш нужното образование и обичаш работата с деца, ние търсим точно теб“, обявиха от учебното заведение. 

 

Училище „Иван Вазов“ в Престън е създадено на 19 септември 2021 година. Предметите, които се изучават в училището, са български език и литература, история на България и география в частта, която се отнася до България. От септември ще заработи и група за по-малки деца (на три-четири години). Заниманията с тях ще бъдат под формата на игра и ще бъдат насочени към натрупването на основен лексикален запас на български език, с който да могат да си служат правилно. Останалите ученици ще продължат да бъдат разделени на групи и класове - подготвителна група (4-7 години), първи, втори, трети, четвърти, пети, шести клас и т.н., разказа по-рано за БТА училищният ръководител Ралица Невянова-Бойкова.

 

Сред предлаганите извънкласни занимания в просветното средище са: „Занаятчии-мераклии” - включват български занаяти, „Шевица-хубавица” - везане и плетиво, „Русалии” - народни танци. От септември тази година ще бъдат организирани и холидей клубове, в които децата ще могат да изработват мартенички, сурвачки и т.н. Някои от извънкласните дейности са отворени и за родители, които имат интерес. 

 

За новата учебна година от просветното средище подготвят „Жив учебник” с възстановки на исторически събития и театрални постановки по класически произведения от родната литература. Сред другите проекти, които се разработват от училището, са „Скритата история”, където е предвидено допълнително време за история и археологически открития по българските земи; „Наследство”, което ще отделя време за български обичаи, обреди, празници.

 

Българското училище „Иван Вазов“ в Престън, Великобритания, започна да издава вестник „Чичовци - галерия от типове и нрави български в сегашно време“.

 

С това начинание от учебното заведение се надяват да мотивират повече деца да пишат и четат на български език. Изданието има за цел да създаде умения в учениците за работа в екип и бързо вземане на решения, да ги насърчи да търсят нови знания, както и да ги научи да създават сами текстове.

/ЙК/

https://www.bta.bg/bg/bg-world/509614-uchilishte-ivan-vazov-v-prestan-tarsi-da-naznachi-uchitel