ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Никол Истилиянова за избора и да се реализира именно у дома

07 март 2023

 


„Най-важното, което спечелих от времето в Англия, бе различната гледна точка“, ще каже Никол Истилиянова.

 

Тя е от заминалите за обучение в чужбина. И от завърналите се да се реализират у дома.

 

Има два естествени въпроса, с които бихме искали да се обърнем към нея. Единият е: „Какво ти даде времето, прекарано там?“, вторият - „Защо се върна?“

 

Два въпроса, с  които разбираш за настроенията на младия човек, понякога, както и за очакванията му от живота и професията.

 

Пътуването в чужбина не е самоцел. Свързано е с мечти и с планове. За младия човек това е обозначено и така: да получа квалификация, която отваря хоризонт.

 

Прозрението какво и как ще правя оттук нататък след приключването на обучението в университета идва с осмисляне на практики, предложения и реалности.

 

В един момент тя ще прекъсне магистратурата си. Ще си купи обратен еднопосочен билет. Защо така?

 

„Тогава забелязах, че и други хора от обкръжението ми поемат наобратно“, ще отбележи Никол.

 

Младата българка веднага ще допълни: „Аз силно вярвам, че чудесата се случват, именно когато си на правилното място с правилните хора“.

 

Тя е участник в инициативи на сдружението „Тук-там“. Сдружение в България, което посочва перспектива и хоризонт на млади българи с образование и опит в чужбина.

 

И този хоризонт е свързан... с реализация у дома. Благородна задача. Нека други млади хора с по-малко проблеми да се реинтегрират и реализират именно у дома.

 

Страната се променя. Институциите се променят. Младите хора се променят.

 

Не парите са основната цел за голям процент от младите хора, стартиращи кариера тук: те искат да тестват своя идея, свой проект, както заявяват в срещи и разговори с тях.

 

Никол Истилианова е заминала в Англия много млада. Била е на 17 години.„С два куфара и поне десет пъти по толкова мечти и очаквания“, ни изяснява Никол.

 

Избира университетска специалност, която и позволява да се занимава с много дейности. Връзката и с Родината остава много плътна, реална и смислена.

 

Представлявала е български неправителствени организации, оглавявала е български студентски клуб, редактирала медия на български студенти.

 

Никол говори с респект за наученото при обучението в университета - много практически насочено и развило уменията и за критическо мислене, презентиране и работа в екип.

 

Впрочем, така представено, обучението придобива смисъл и значение за развитието на младия човек в кой и да е университет по света да преминава то.

 

Никол е видяла извън България неща, които, по израза и, „работят добре, както и такива, които се нуждаят от промяна“.

 

Завърнала се е за реализация в България, впечатлена от програмата „Заедно в час“.

 

С учениците тя постоянно експериментира. Търсят се нови начини за преподаване и усвояване на английски език в начален етап.

 

Креативна, динамична, предприемчива, в България Никол Истилиянова е и учител, и предприемач, и любител на четенето и пътешествията...

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“

 

 

снимка: млади хора