Предстоящи Събития

Литературен конкурс за българчета в чужбина в Прага

24 ноември 2022

 

Литературен конкурс за българчета в чужбина обяви сдружение „Възраждане“ в Прага

Литературен конкурс за българчета в чужбина обяви гражданско сдружение „Възраждане“ в Прага. Темата е „Българи“ и е посветена на 20-годишнината на списание „Българи“ и 20-годишнината от създаването на Българското неделно училище „Възраждане“ в столицата на Чехия.

 

Запазване и съхранение на националното самосъзнание на учениците и развиване на творческите им способности, както и стимулиране на интерес към достойни за подражание българи от миналото и от съвременността са целите на организаторите. Класирането се извършва в три възрастови групи: от 6 до 9 г., от 10 до 13 г. и от 14 до 18 г. 

 

Конкурсът цели да приобщи и ученици от българските общности в чужбина. Те могат да участват с есе или съчинение на български език на тема „Българи“.

 

Крайният срок за изпращане е 30 ноември на имейл balgari@atlas.cz. Всяка творба да включва данни на участника (лично и фамилно име, дата на раждане, клас, контактни данни на училището и на участника, имейл и телефон).

 

На най-добрите класирани творби ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда и грамоти. А най-добрите литературни произведения ще бъдат публикувани в списание „Българи“.