Предстоящи Събития

Кръгла маса за значението на малцинствените медии ще се проведе в Босилеград

23 септември 2022

 

Представителите на българските малцинствени медии в Сърбия ще събере на кръгла маса Сдружение „ГЛАС“ - Босилеград. Форумът ще се проведе на 23 септември (петък) в малката зала на Културния център в Босилеград, а темата е "Значението на малцинствените медии".

 

Дискусията се организира в рамките на проекта „Онлайн платформа Гласпресс” от 2021 г., подкрепен по програма "Българска помощ за развитие" от Министерството на външните работи на България.                  

 

"Непосредствен повод за организирането на тази кръгла маса е желанието да се провери реалното състояние на малцинствените медии в Сърбия, с акцент върху българските малцинствени медии, тяхното значение и проблемите, с които се срещат в рамките на своята дейност", информират организаторите.

 

На срещата се очаква да бъдат представители на компетентните институции на българското малцинство в Сърбия, които са пряко ангажирани с информирането. "Присъствието на представителите на малцинствените медии на унгарското, хърватското, албанското малцинство ще бъде от голямо значение за обмен на опит и прилагане на добри практики в работата на печатните, електронните и онлайн медиите на територията на Сърбия", отбелязват още организаторите.

 

Своето присъствие са заявили и представители на Министерството на културата и информирането на Сърбия. От България се очакват представители на Изпълнителната агенция на българите в чужбина. Покани са изпратени до българските дипломатически представителства в Сърбия, до вицепрезидента на Република България, като и до четиримата български евродепутати, посетили Босилеград в рамките на мандата си.

 

Посланикът ни в Сърбия Петко Дойков и координаторът на БТА за българските медии и общности по света Мартина Ганчева ще открият кръглата маса. 

https://bta.bg/bg/bg-world/330522-kragla-masa-za-znachenieto-na-maltsinstvenite-medii-shte-se-provede-v-bosilegrad