КАЛЕЙДОСКОП

Българско присъствие на фестивала SXXW в Тексас

31 май 2022

 

 

Рут Колева превзема фестивал в Тексас с Мария Бакалова

Българската певица ще изнесе концерт в рамките на SXSW на 19 март, актрисата представя два филма

Българското присъствие на престижния културен фестивал SXSW се засилва. Това стана ясно, след като певицата Рут Колева обяви, че ще представи страната ни с концерт в рамките на форума, който ежегодно се провежда в Остин, Тексас.

Изпълнителката на Salty ще даде тон за песен ден преди закриването на събитията от фестивала – на 19 март.

„Много съм развълнувана, че получих покана да участвам в SXSW още веднъж. South By Southwest (както е пълното наименование на форума – б.а.) е едно от най-важните събития в развлекателната индустрия и от там са започнали кариерите на Адел, Ейми Уайнхаус, Artic Monkeys и много други. Горда съм, че ще представя България и Балканите, защото имаме какво да покажем на света“, заяви Колева.

От самия форум пък представят певицата като смел артист, който „не се страхува да започне отначало“. Организаторите припомнят на посетителите си, че звездата идва от Източна Европа, където посткомунизмът води до финансов колапс в началото на 90-те. Информация те дават дори за олимпийското минало на бащата на Рут – Неделчо Колев.

Това далеч не е първият път, в който певицата се изявява на SXSW. Колева пя на форума през 2019 г., а година по-късно получи суперлативи и от Марк Ронсън. „Гласът на Рут Колева е невероятен! Много харесах първия й албум и обожавам песента Run дори повече“, коментира тогава продуцентът и диджей, творил съвместно с Duran Duran, Адел, Лейди Гага, Роби Уилямс, Майли Сайръс и Бруно Марс. „Колева е най-доброто нещо, което сме получавали от Източна Европа напоследък“, заяви пък Робърт Елмс от БиБиСи.

Мария Бакалова също ще остави българска следа на SXSW. На творческия форум първата наша актриса с номинация за „Оскар“ ще представи два свои филма. Единият от тях е българският „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова. Световна премиера екранната дъщеря на Борат ще направи и на Bodies Bodies Bodies. Филмът е сред „хедлайнърите“ на събитието, а до Тексас се очаква да пътуват още Амандла Стенбърг, Пийт Дейвидсън, Рейчъл Сенот, Чейс Суи Уондърс, Конър О'Мали и режисьорката Халина Рейн.

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе между 11 и 20 март.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/rut-koleva-prevzema-festival-v-teksas-s-marija-bakalova-297729